IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците от войната носят на Полша икономическа изгода освен разходи

Пристигащите украинци подкрепят потреблението, което е ключов икономически двигател, и запълват недостига на работна ръка

17:23 | 17.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/Wojtek Jargilo</em></p>

Снимка: EPA/Wojtek Jargilo

Бягството на милиони украинци заради войната повиши финансовите разходи за страните по източната граница на Европейския съюз (ЕС), които понасят основната тежест на бежанската вълна.

Случаят с Полша показва, че предоставянето на подслон може да донесе и икономически ползи, пише Bloomberg.

Най-голямата източна икономика от ЕС се разраства с по-бързи темпове от Унгария и Румъния през първото тримесечие на годината, след като страната прие повече от 3 млн. бежанци след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари.

Тъй като повечето украински мигранти - група, съставена до голяма степен от жени, деца и възрастни хора, носят малко лични вещи, това до голяма степен подкрепи ръста на продажбите на стоки - от обувки до дрехи и хранителни стоки. Това е в противовес на другите икономически трудности, причинени от войната, включително бързата инфлация.

полша полша

Икономиката на Полша нарастваа с 8,5% спрямо година по-рано през първото тримесечие - по-бързо, отколкото повечето икономисти прогнозираха. В Унгария е отчетен растеж от 8,2%, а в Румъния – 6,5%, почти три пъти повече от средната оценка.

„Въпреки че притокът на украински бежанци към Полша ще доведе до значителни фискални разходи в краткосрочен план, ние смятаме, че тласъкът на потенциала на икономиката в дългосрочен план ще компенсира“, коментира Матеуш Урбан, базиран във Франкфурт икономист в Oxford Economics, в бележка миналата седмица.

Управителят на централната банка Адам Глапински казва, че търсенето от страна на украинските купувачи представлява почти половината от неотдавнашното увеличение на потребителските разходи, което спомага да се подкрепи ключовият двигател на полската икономика – потреблението.

„Тези потребители имат собствени средства, донесени от Украйна“, казва Глапински на 6 май. „Те също получават средства от нас, които харчат незабавно, не ги спестяват, а веднага ги харчат за най-необходимите продукти“, допълва той.

Други страни в региона също отчитат приток на бежанци, макар и в значително по-малък брой от Полша. В Румъния украинците са най-голямата група чуждестранни купувачи, показват данните от картовите плащания през март, според компанията за финансови технологии Global Payments. Те са похарчили 4,2 млн. леи (900 хил. долара) в почти 34 хил. трансакции през този месец, предимно за продукти, закупени в супермаркети и аптеки. Те са плащали и за гориво, обслужване на автомобили, дрехи, квартири, сочат данните.

Обратната страна на новото потребителско търсене и спешните правителствени разходи е, че те допринасят за инфлационния натиск, който и без това беше силен заради нарастващите цени на суровините и глобалните прекъсвания на веригата на доставки.

Полската централна банка повиши лихвените проценти в осем поредни месеца, за да потуши най-бързата инфлация от почти четвърт век. Румънската инфлация е на най-високо ниво от почти две десетилетия.

Това подхранва натиска за увеличение на заплатите в страните, които и без това страдат от недостиг на работна ръка - друг аспект на икономиката, който притокът на украинци може да облекчи. Павел Доброволски, главен икономист в полския държавен инвестиционен фонд PFR, изчислява, че около 30 хил. украински бежанци вече работят в Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още