IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се стреми към освобождаване на Херсон до септември

След ден отричане Москва призна, че е атакувала Одеса, САЩ обещават на нападнатата страна още ракетни установки HIMARS

06:58 | 25.07.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разрушено училище в Краматорск. <em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Разрушено училище в Краматорск. Снимка: EPA/БГНЕС

Надеждата покълва в Херсон: Украйна твърди, че може да отблъсне руските войски до степен, в която да преминат в отбрана. А Кремъл твърди, че е нападнал военен кораб в Одеса, след като първоначално отричаше да носи отговорност за нападението срещу пристанищния град. 150-ият ден от войната накратко.

Украйна: Войските в Херсон преминават в контранастъпление

Украйна обяви първите си успехи при планираното връщане на окупирания от Русия регион Херсон. „Можем да кажем, че на бойното поле е постигнат повратен момент", заяви в телевизионно интервю Серхий Хлан от военната администрация на Херсон, лоялна на Киев. „Виждаме, че силите ни напредват открито", добави Хлан. Украинските войски ще преминат от отбрана към контранастъпление. Администраторът заяви, че Херсон „определено ще бъде освободен до септември". В тази връзка украинците подготвят сухопътна офанзива.

През последните седмици украинската армия, подкрепена от артилерийски доставки от Запада, печели точки в южния украински регион. На 3 март руските войски превзеха едноименната столица Херсон. Районът е важен за селското стопанство на Украйна и е близо до Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г.

Русия твърди, че е унищожила военен кораб в Одеса

В черноморските пристанища около Одеса ситуацията за Украйна изглежда все още по-мрачна. Русия вече призна, че е атакувала с ракети украинския пристанищен град. Един ден след опровержението говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че в пристанището е бил ударен обект от военната инфраструктура. Използвани са „високоточни" крилати ракети Kalibr. Ключовото украинско пристанище за превоз на зърно в Черно море беше обстрелвано в събота - ден след като Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на превозите на зърно.

Според Турция Русия първоначално е отрекла да е замесена във въздушния удар. „Руснаците ни казаха, че нямат нищо общо с тази атака и че разследват въпроса много внимателно", заяви в събота турският министър на отбраната Хулуси Акар. Потвърждението на Сахарова е първото официално изявление на Русия относно нападението. В него руските военни твърдят, че са ударили украински военен кораб.

Москва обещава доставки на зърно за Египет

Въпреки нападението в Одеса руският външен министър Лавров увери Египет, че страната му ще спази обещанията си за доставка. Москва е потвърдила „ангажимента на руските износители на зърнени продукти" да "изпълнят всички свои задължения", заяви Лавров в Кайро след разговори с египетския си колега Жукри. Египет е един от най-големите вносители на зърно в света. 80% от вноса в миналото са идвали от Русия и Украйна.

Украинските пристанища се подготвят за износ

Независимо от руските ракетни атаки трите черноморски пристанища, създадени с международно посредничество, започнаха да подготвят доставките на зърно. Работи се по рестартирането на пристанищата в Одеса, Черноморск и Южний, съобщиха от органа, отговарящ за морските пристанища. В съответствие със споразумението, постигнато в Истанбул в петък, се подготвят корабни единици за износ на зърно по море, се казва в съобщението.

Харков съветва заради ракетните удари гражданите да пътуват с метрото

Жителите на Харков също са заплашени от руски атаки. Изправен пред многократни ракетни удари, вторият по големина град в Украйна призова жителите си да използват метрото вместо автомобилния транспорт. „Използвайте по-често метрото, тъй като то е най-безопасният начин да стигнете от точка А до точка Б", написа кметът Игор Терехов в Telegram. „Изминалата седмица показа, че агресорът вече дори не се преструва, че стреля по военни цели“.

Американски конгресмен обещава до 30 ракетни установки на Зеленски

Същевременно, за да укрепят защитата на Украйна срещу инвазия, САЩ и западните им съюзници планират да доставят до 30 ракетни установки за залпов огън. Това съобщи американският политик Адам Смит след разговори с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Настоящата цел е да се предоставят на Украйна 25-30 ракетни системи, заяви председателят на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите на САЩ пред американската радиостанция "Свободна Европа". Досега САЩ са доставили на Украйна дванадесет ракетни системи HIMARS и обявиха доставката на още четири.

Британските разузнавателни служби опровергават изявлението на Лавров за разширяване на експанзията

Британските разузнавателни служби опровергаха неотдавнашното твърдение на руския външен министър Сергей Лавров, че Русия е разширила целите си в Украйна. В средата на седмицата Лавров съобщи, че операцията вече не се отнася само за самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, но и за Херсонска и Запорожка област и „редица други райони". Лавров посочи доставките на западни оръжия за Украйна като причина за коригирането на целите. „Почти сигурно е, че това не е вярно", пишат британските разузнавателни служби в последния си доклад Intelligence Update, нещо като доклад за актуалната ситуация. Според тях Русия не е разширила войната. „Поемането на дългосрочен контрол над тези райони почти сигурно е било цел от самото начало на инвазията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Damn :-) Ще запазя принципът си да не се подигравям на хората заради външния им вид, защото освен лична отговорност (спорт, хранене, избягване на цигари, алкохол, наркотици), тялото на човек до голяма степен се определя от родителите. По-притеснителното е, че този индивид е наистина учител - аз си мислех, че се шегувате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 1 година
Не може да се отрече, че войната върви доста забавно . Аха аха славната червена армия да си помисли, че е постигнала някакъв значим успех и следва страхотен удар по муцуната та после 2 месеца е в супер и немой съ освести кво и се е случило. Тъй беше с великата колона тръгнала за никъде, тъй беше със славния флагман запалил съ от неправилно тютюнопушене , сега с складовете с снаряди пак същото ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ето го митю "даскала". Снимката отговаря на много въпроси. https://***.108su.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2/19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, дребен комплексиран лузър, отново НИЩО не знаеш, а само се плюнчиш. Контраофанзивата към Херсон започва сега. Впрочем Херсон не е бил превземан, в него нямаше никакви военни, москалите просто влязоха. От самотно седене в панелката няма как да знаеш, злобна лузърска твар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Виж училището на снимката. Ти си учител ! Уж ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Защото имат стратегия другарю ! Могат и сега да го превземат с например 2000 жертви , но за украинците ЖИВОТЪТ е важен и ще превземат града с например 100 жертви или възможно най-мачко,Това не ти е руската армия събрана от дагестан и хвърлена да умира Така или инъче тази война е загубена за окупаторите въпрос на време. За ВСВ трябваха почти 6 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Като ги чета стоенчовците ватенкови и прочие зелки и ги оприличавам на тоя: https://***.youtube.com/watch?v=LFTzv_D_Wl8 :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
до 8 пъти ли стигна пропагандата, хахаха... а колко байрактара свалихте ? стигнахте ли 1000? ... обръча около Херсон се затяга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Микроцефалчик, мечтите са безплатни и това го доказваш всеки ден. Херсон го "освобождават" укрите вече поне 8 пъти - с нулев успех. Тръгнат ли към него, руската артилерия ги смила. Чудно - като нямат хора и техника там, както ти твърдиш и наивно вярваш със самотната си мозъчна гънчица, защо не са го освободели укpoпите досега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Заявяват, че ще атакуват москалите в Херсон, за да може местното население да се прикрие, затова. А москалите нямат нито техника, нито хора там, че да усилят защитата, защото пиянската им армийка е концентрирана в Донецка област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още