IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата слънчева централа в света ще е в Абу Даби

Oбектът ще разполага със 768 огънати огледала и ще покрива площ от 2,5 кв. км за получаване на мощност от 100 мегавата

17:44 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Най-голямата слънчева централа в света ще е в Абу Даби

Обединените арабски емирства (ОАЕ), които искат да се наложат като лидери в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), в близко бъдеще ще разполагат с най-голямата слънчева централа в света. Това съобщава АФП в информация за проект, който ще бъде осъществен с помощта на френската петролна група Total и испанската BTP Abengoa.

„Избрахме да създадем консорциум с Total и Abengoa, за да си партнираме в изграждането и функционирането на Shams 1, най-голямата слънчева централа в света и първата по рода си в Близкия Изток“, обясняват от компанията Masdar, която е контролирана от правителството на Абу Даби. Дейността на групата е фокусирана върху разработването на проекти за ВЕИ.

Участието на партньорите в предвижданата централа, в която ще бъдат вложени 600 млн. долара, ще бъде съответно 60% за Masdar, 20% за Total и 20% за Abengoa.

Oбектът ще разполага със 768 огънати огледала и ще покрива площ от 2,5 кв. км за получаване на мощност от 100 мегавата.

Централата ще се намира в Мадинат Зайед, на около 120 км югозападно от Абу Даби, като ще използва метода на концентриране на слънчевите лъчи чрез огледалата с цел получаването на пара, която да задвижва турбините за електричество.

Изграждането се очаква да започне през третото тримесечие на настоящата година, а строителството ще продължи до две години.

Целта на Абу Даби е до 2020 г. делът на енергията от ВЕИ да е 7% от общото потребявано количество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още