IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея предложи данък, който да финансира обединението й със Северна

Предложението на южнокорейския президент представлява значителна промяна на дипломатическия тон

09:57 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея предложи данък, който да финансира обединението й със Северна

Президентът на Южна Корея И-Мьонг Пак е предложил неочаквано налагането на нов данък, чрез който да се покрият разходите за евентуално бъдещо обединение със Северна Корея, предаде Financial Times.

Напрежението между двете страни силно се увеличи тази година, след като Южна Корея обвини Северна за потопяването на военен южнокорейски кораб през март.

Обединение между двете страни не е било обсъждано и предложението на южнокорейския президент представлява значителна промяна на дипломатическия тон. Досега той разглеждаше обединението на двете Кореи като крайно далечна и теоретична концепция.

В своя реч по случай 65-та годишнина от обявяването на независимост от Япония И-Мьонг Пак е заявил: “Дойде времето да започнем да обсъждаме прагматична политика. Обединението определено ще стане.”

Той е посочил, че група експерти ще трябва да обсъдят как да бъде наложен данъкът.

Президентът на Южна Корея не е пояснил защо смята, че обединението на двете страни се е превърнало в належащ проблем, но се смята, че има все повече опасения от разпадане на режима в Северна Корея. Предполага се, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ир е в лошо здравословно състояние, след като е прекарал сърдечен удар през 2008 г.

Предвид разходите за обединяване на Западна и Източна Германия, Южна Корея отдавна се страхува от цената на евентуалното си обединение със северната си съседка, което се оценява от правителството на над 1 трлн. долара. От друга страна обаче някои официални представители на Южна Корея смятат, че благодарение на евтината работна ръка в Северна Корея и потенциалът й за развитие обединена Корея може да стане по-равнопоставена с Япония.

В речта си южнокорейският президент е подчертал, че Северна Корея трябва да премахне ядрените си оръжия, за да стане възможно икономическо сближаване. По-рано той е предлагал 40 млрд. долара за инфраструктура и други стимули, ако Северна Корея се разоръжи.

Мнозина южнокорейски представители подкрепят идеята Северна Корея да остане полуавтономен анклав, докато двете икономики постепенно се интегрират, но в същото време признават, че това може да усили проблемите, свързани със социалното разделение.

Северна Корея още не е реагирала на предложението за данъка. Идеята обаче вероятно няма да се посрещне добре и в Южна Корея, където много домакинства са сериозно задлъжнели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още