IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tepco опитва да спре изтичането на радиоактивна вода от АЕЦ Фукушима-1

Операторът на авариралата ядрена централа ще бетонира пробойна във втори реактор

14:33 | 02.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Tepco опитва да спре изтичането на радиоактивна вода от АЕЦ Фукушима-1

Операторът на пострадалата от земетресението на 11 март атомната централа Фукушима-1 – Tokyo Electric Power (Tepco), планира да излее бетон в пробойната във фундамента на авариралите реактори, за да спре изтичането на радиоактивна вода в морето.

Складът за захранващи кабели в близост до втори реактор на централата има пробойна, от която в морето изтича вода с високо съдържание на радиоактивни вещества. Складът ще бъде запълнен с бетон, за да се спре теча, заяви днес говорителят на компанията Такаши Курита.

Tepco се готви да инжектира азот в реактора, за да намали заплахата от водородна експлозия. Специалистите на компанията са успели да свържат със захранващите кабели няколко от охладителните помпи в реакторите 22 дни, след като земетресението и цунамито причиниха тежката авария в централата.

От японската агенция по ядрена и индустриална безопасност са наредили на Tepco да засили наблюдението на морската вода в близост до авариралия след земетресението втори реактор, след като бяха открити изтичания на радиоактивна вода и повишено ниво на радиация.

Tepco проучва в момента как изтичането от склада за съхранение на кабели засяга равнищата на радиация в морето около централата. От компанията посочват, че не е сигурно дали точно тази пробойна е причина за скока на радиацията в морската вода.

Втори американски военен шлеп е пристигнал на пристанището, близо до повредената ядрена централа, докато първият е започнал да изсипва прясна вода в резервоар на територията на ядрената централа, която ще се използва за охлаждането на реакторите.

Tepco е възстановила захранването към охладителните помпи в първи, втори и трети реактор, и работи за свързването на реактор № 4.

Спекулациите, че японското правителство може да започне преговори за национализиране на Tepco се засилиха през последните дни, но вчера японският премиер Наото Кан заяви, че на този етап правителството предпочита компанията да остане частна.

Според прогнози на анализатори, дадени за Bloomberg, обезщетенията, които Tepco ще трябва да изплати за почистване на района около централата и за компенсиране на пострадалите от изтичането на радиация, може да достигнат 133 млрд. долара, което излага компанията на сериозна опасност от фалит.

В резултат на това се появиха спекулации, че правителството обмисля да национализира Tepco, а главният й изпълнителен директор Масатака Шимицу бе приет в болница заради влошеното си здравословно състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още