IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония национализира оператора на АЕЦ Фукушима-1?

Акциите на Tepco бяха спрени от търговия в днешната сесия в Токио заради наплив от поръчки за продажба

09:35 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Според японски медии правителството обмисля временна национализация на Tepco. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Според японски медии правителството обмисля временна национализация на Tepco. Снимка: Ройтерс

Спекулациите, че японското правителство може да започне преговори за национализиране на компанията за комунални услуги Tokyo Electric Power (Tepco), която е оператор на авариралата атомна електроцентрала Фукушима-1, набират все повече сила през последните дни.

Министърът за националната политика на Япония Коичиро Гемба призна, че е възможно да се водят разговори за спасяването на енергийната компания, пише Ройтерс.

Главният секретар на правителството Юкио Едано обаче посочи, че правителството не обмисля национализация на Tepco на този етап.

Бъдещето на компанията е под въпрос след земетресението и цунамито, ударили Япония на 11 март, които повредиха ядрените реактори в АЕЦ Фукушима-1.

Говорител на Tepco посочва пред Ройтерс, че не е запознат с това да има план за национализация на компанията.

„Нашият първи и най-голям приоритет в този момент е да се предотврати допълнително влошаване на ядрената авария в електроцентралата”, посочват от Tepco.

От японския ежедневник Yomiuri Daily посочват, че някои членове на правителството са предложили план държавата да вземе контролен дял в компанията и да й помогне да покрие щетите от ядрената авария.

Наплив от поръчки за продажба по време на днешната борсова сесия в Токио стана причина акциите на Tepco да бъдат спрени временно от търговия.

В края на вчерашната сесия цената им падна на най-ниските си нива за последните три десетилетия.

Tepco заяви, че ще трябва да привлече около 25 млрд. долара, за да стабилизира своите финанси след ядрената криза. Някои японски банки са посочили, че водят преговори за отпускане на спешни заеми за компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още