IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tepco ще компенсира земеделците в Япония за загубите от радиацията

От Световната здравна организация посочват, че радиационното въздействие става по-сериозно от първоначално очакваното

15:38 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Tepco ще компенсира земеделците в Япония за загубите от радиацията

Японската енергийна компания Tokyo Electric Power (Tepco) ще трябва да компенсира земеделските производители в страната за загубите, причинени им от изтичането на радиация от авариралите след земетресението и цунамито на 11 март реактори на атомната централа Фукушима-1.

Компанията ще трябва да поеме отговорност за нанесените от ядрената авария щети, e заявил на пресконференция днес главният секретар на правителството Юкио Едано, цитиран от BBC.

Япония забрани вчера напълно износа на листни зеленчуци, спанак и мляко, които са произведени в района около Фукушима, където се намира авариралата централа.

Правителството призова за спокойствие и посочи, че засега рисковете за здравето са ограничени.

„Дори и да консумирате няколко пъти заразени зеленчуци, това няма да навреди на здравето ви”, заяви Едано.

От Световната здравна организация обаче посочиха, че радиационното въздействие става по-сериозно от първоначално очакваното. Според организацията е възможно част от заразените зеленчуци да са изнесени извън зоната на радиация.

Проблемите за Tokyo Electric Power могат да се усложнят и заради замърсяването на питейната вода в района на АЕЦ Фукушима-1 заради радиационно изтичане. Такава информация се появи по-рано днес, след като високи нива на радиоактивен йод бяха открити във водата около атомната централа.

Правителството призова жителите на Фукушима да преустановят консумацията на питейна вода от чешмата.

Междувременно Tokyo Electric Power продължи опитите да овладее ситуацията във Фукушима-1 чрез частично възстановяване на захранването в нея.

Разходите за възстановяване на региона около атомната централа и за обезщетение на жертвите на радиацията вероятно ще костват на Tepco милиарди долари, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още