IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония повиши нивото на ядрената криза до максималната седма степен

Това поставя инцидентa в АЕЦ Фукушима-1 на едно ниво с Чернобилската ядрена катастрофа от 1986

10:09 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Отражението на мъж на входната врата на централата на Tepco в Токио. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Отражението на мъж на входната врата на централата на Tepco в Токио. Снимка: Ройтерс

Японската служба за атомна безопасност повиши нивото на ядрената криза в страната до максималната седма степен. Това поставя инцидентa в атомната електроцентрала Фукушима-1 на едно ниво с Чернобилската ядрена катастрофа от 1986 г., пише Bloomberg.

Съобщението дойде днес, след като в източните и централните части на Япония бяха засечени и два нови силни вторични труса.

Вчера японското правителство разшири периметъра на препоръчителната зона за евакуация на района около авариралата атомна централа до 20 км.

Службата за атомна безопасност в Япония прибегна до корекция на нивото на ядрената криза в АЕЦ Фукушима-1 от пета до седма степен, след като в близост до четвърти реактор избухна пожар, който впоследствие бе овладян.

Пострадалата от земетресението и цунамито на 11 март атомна електроцентрала се намира на 220 км северно от Токио. От компанията оператор на централата Tokyo Electric Power (Tepco) предупредиха, че изтичането на радиация от централата може да надмине това от Чернобил, преди кризата да бъде овладяна.

„Изтичането на радиация не е овладяно”, заяви в Токио днес представителят на Tepco Юничи Мацумото. „Ако изтичането продължи, общото излъчване от реакторите може да надвиши това от Чернобил”, предупреди той.

По-рано днес от японската служба за атомна безопасност посочиха, че изтеклата радиация от централата досега се оценява на около 10% от тази в Чернобил.

Вторичните трусове, които разлюляха източните и централните части на Япония днес, доведоха до временното затваряне на главното японско международно летище Нарита и спирането на скоростните влакове и метрото в Токио.

Нива на ядрена криза от 1 до 3 се определят като инциденти, докато тези с оценка от 4 до 7 се класифицират като произшествия. Ниво 7 означава, че е имало „значително изтичане на радиоактивен материал със значителни последствия за здравето и околната среда, които изискват предприемането на планирани и мащабни мерки за противодействие.”

Акциите на Tepco поевтиняха с 2,4% на борсата в Токио до 488 йени. Цената им се е сринала с 80% от 10 март насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още