IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електроенергия в Япония спада

Според съществуващите норми за сигурност в Япония потреблението на електроенергия не трябва да превишава 90% от произведения обем

22:17 | 12.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

В централните и северни райони на главния японски остров Хоншу, засегнати от земетресението и цунамито на 11 март, значително е намаляло производството и потреблението на електроенергия. Това съобщиха водещите енергийни компании в региона Tokyo Electric Power - TEPCO и Tohoku Electric Power, цитирани от ИТАР-ТАСС.

TEPCO, която е оператор на авариралата АЕЦ Фукушима, през юли е произвела и купила от други оператори общо 25,68 млрд. кВт/ч, което е с 14,5% по-малко в сравнение с юли миналата година.

Tohoku Electric Power е произвела 6,73 млрд. кВт/ч електроенергия или с 14% по-малко от юли 2010 година.

Намаляването на производството е свързано с повредите и спирането на много електростанции, най-вече АЕЦ Фукушима 1 и Фукушима 2. Това принуди правителството да въведе строги мерки за намаляване на потреблението с 15% спрямо миналата година, за да се избегне прегряване на системата.

Според съществуващите норми за сигурност в Япония потреблението на електроенергия не трябва да превишава 90 процента от произведения обем за създаване на резерв в случай на извънредна ситуация. През последните дни обаче в района, обслужван от Тохоку електрик пауър, то е достигнало 97-98% от дневното производство заради жегите и и масовото използване на климатици.

Япония ще създаде нов регулатор за ядрената сигурност към министерството на околната среда като част от усилията за повишаване на стандартите след земетресението и цунамито, довели до най-голямата ядрена криза в света от 25 години, предаде Ройтерс.

Новият регулатор ще преназначи общо 500-600 служители от съществуващите досега агенции и ще въведе по-строга регулация за ядрените електроцентрали, посочи държавният министър за ликвидирането на аварии в областта на ядрената енергетика Гоши Хосоно.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още