IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Sinopec с ръст от 12% за полугодието

Компанията печели повече от добива, отколкото от преработените петролни продукти заради строгия контрол върху цените им в Китай

12:14 | 29.08.11 г.
Печалбата на Sinopec с ръст от 12% за полугодието

Акциите на най-голямата компания за преработка на петрол в Азия според обработените обеми China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec) повишиха стойността си с 5% на фондовата борса в Хонконг, след като компанията съобщи, че печалбата й за първите 6 месеца на годината е нараснала с 12% до 41,2 млрд. юана (6,4 млрд. долара) на годишна база, съобщи ВВС.

От Sinopec съобщиха, че силното вътрешно търсене се е отразило в ръст на цените на преработените петролни продукти, което е помогнало за подобряване на резултатите.

Сред факторите с най-голям принос за нарасналата печалба са увеличените приходи от проучванията и добива на петрол. От Sinopec обявиха, че са добили 150 млн. барела суров петрол, което е донесло приходи от 112,6 млрд. юана – ръст от 24% в сравнение с аналогичния период за 2010 г.

Според анализатори обаче високите цени на суровия петрол са причинили проблеми в останалите поделения на компанията. „В бизнеса за преработка на петрол, където тенденцията е надолу, те трябва да се съобразяват с по-високата входяща инфлация, така че това намалява печалбите им“, смята Келвин Лий от Platts.

Това е очевидно в Sinopec, която съобщи, че поделението за преработка е завършило полугодието със загуба от 12,2 млрд. юана, докато за същия период на 2010 г. то е било на печалба от 5,7 млрд. юана.

От компанията обясниха това с разликата между увеличението на цените на суровия петрол и това на преработените петролни продукти. „Цената на суровия петрол се повиши значително, докато цената на преработените петролни продукти на вътрешния пазар е стриктно регулирана, поради което секторът претърпя оперативна загуба“, са посочва в нейно съобщение. 

Цените на преработените петролни продукти се контролират строго от китайските власти. Макар че през годината цените на горивата например бяха увеличени, според анализатори повишението е било недостатъчно, за да компенсира извънредните разходи от по-високите цени на петрола.

Според тях растящата инфлация в Китай е с основна роля за задържането на цените на петролните продукти от правителството на досегашното им ниво. „Инфлацията е сериозен фактор в Китай, който намалява честотата на коригиране на цените“, заяви Лий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още