IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония критикува Европа за размера на спасителния фонд

Токио е готов да помогне, но не и преди да види убедителен план за действие, посочи японски представител

12:53 | 27.12.11 г. 3
Япония критикува Европа за размера на спасителния фонд

През уикенда германският министър на финансите Волфганг Шойбле даде знак, че най-голямата европейска икономика може да увеличи вноската си в спасителния фонд и да подкрепи бързото му влизане в действие, макар че всякакви решения по този въпрос могат да бъдат взети най-рано през януари.

От началото на кризата европейските лидери осигуриха спасителни финансови пакети за Гърция, Ирландия и Португалия, учредиха спасителния фонд за еврозоната, а по-рано този месец съгласуваха увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд със 150 млрд. евро.

През цялото това време обаче у инвеститорите оставаше впечатлението, че каквито и споразумения да бяха постигани в Брюксел, те са в недостатъчен размер и идват твърде късно.

Япония, САЩ, Канада и други държави изразиха разочарованието си от европейския напредък „на парче“ и многократно призоваха за смели мерки, които да създадат ефективни „прегради“ около по-слабите и тежко задлъжнели икономики от еврозоната.

Друг представител на японското правителство повтори, че страната е готова да увеличи вноската си за МВФ, но това ще зависи от действията на Европа.

От Токио обявиха, че пазарите искат да видят както ефективна защита под формата на достатъчно финансиране за нуждите на засегнатите от кризата държави, така и ангажименти за финансова дисциплина. „Финансовата дисциплина е много важна. Дори да осигурим прегради, се нуждаем от финансова дисциплина“, заяви японският представител.

Макар Токио многократно да изрази опасения за състоянието на ситуацията в Европа, плановете на страната да закупи китайски държавен дълг не отразяват липсата на доверие в активите в евро и долари, заяви трети японски представител.

По думите му плановете, обсъдени при посещението на японския премиер Йошихико Нода в Берлин, са насочени по-скоро към стабилизиране на икономическите връзки между двете държави, отколкото към диверсифициране на японските валутни резерви, които са основно в долари и евро.

„Идеята не е за изтегляне от долара и американските държавни облигации или еврото, така че това не трябва да се възприема като диверсифициране на нашето портфолио“, посочи представителят. „Нямам никакви съмнения за кредитоспособността на долара или американските държавни облигации. Доларът ще остане най-важната валута в обозримо бъдеще“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
mapto
преди 12 години
А същинският проблем в еврозоната си остава самоубеждението на Германия, че техният рекорден износ (т.е. непропорционално вътрешно потребление и липса на баланс във външната търговия) е нещо устойчиво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
За съжаление България също се опитва да отрича финансово въвличане. А смятам за много по-адекватна позиция да кажем: "Да, ние ще помогнем с пари, но пропорционално на икономиката си", следствие от което ще е, че си осигурим много по-голям леверидж и чрез общностен натиск ще можем да се борим за гаранции, че за всеки даден лев (който разбира се трябва да бъде даден срещу определени гаранции - непряка инвестиция, а не дарение) ще бъдат събрани пропорционално повече пари от развитите икономики - вкл. Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Искам да обърна внимание на читателите към разликата между позициите на Япония и Великобритания. Въпреки че вторите са много по-пряко засегнати от кризата в Европа, докато Япония показва ангажимент и фокусира критиката си, Камерън предпочита да заравя глава в пясъка и да повтаря, че няма да помогне. А на всички е ясно, че слаба еврозона ще подкопае растежа на целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още