IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония критикува Европа за размера на спасителния фонд

Токио е готов да помогне, но не и преди да види убедителен план за действие, посочи японски представител

12:53 | 27.12.11 г. 3
Япония критикува Европа за размера на спасителния фонд

Европа трябва да увеличи обема на спасителния фонд и да побърза с осигуряването на средствата за него, за да изпрати положителен сигнал към инвеститорите и международните си партньори, че е решена да се справи с дълговата криза, съобщиха японски представители, цитирани от Ройтерс.

Япония многократно обяви готовността си да помогне на Европа да овладее дълговата криза, но подчерта също, че желае да види убедителен план за действие, преди да поеме някакви твърди ангажименти, припомня агенцията.

„Подобно на останалите държави извън еврозоната Япония е готова да положи известни усилия, но ако европейските държави не предприемат решителни действия, ще бъде трудно те да донесат желания ефект“, заяви високопоставен представител на японското правителство, пожелал да остане анонимен.

Увеличаването на общия обем на настоящия Европейски инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) и новия постоянен Европейски механизъм за стабилност (ЕМС) над настоящите 500 млрд. евро би било сериозна стъпка в тази посока и окуражаващ сигнал.

„Очакваме европейските държави да преразгледат общия таван от 500 млрд. евро на ЕИФС и ЕМС по положителен начин“, добави японският представител.

На срещата си на високо равнище, проведена на 8-9 декември в Брюксел, лидерите на държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха за изтегляне с година по-рано на влизането в действие на ЕМС (към средата на 2012 г.), но останаха недоуточнени въпросите за размера на вноските на отделните държави и времето, в което средствата трябва да бъдат преведени.

За японските представители изтеглянето напред на влизането в действие на механизма е положителна стъпка, но може би се налага по-висок таван за финансирането му, като се има предвид слабата успеваемост в привличането на инвеститори, които да участват с вложения в ЕИФС.

„Финансирането на ЕИФС със заемен капитал не се осъществява в достатъчна степен. Затова те изтеглиха напред влизането в действие на ЕСМ, но преразглеждането на тавана от 500 млрд. евро е много важно“, подчерта японският представител. „Европейските държави може да смятат, че вече са направили голямата стъпка, но пазарите искат Европа да действа по-решително“, добави той. 

Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
mapto
преди 12 години
А същинският проблем в еврозоната си остава самоубеждението на Германия, че техният рекорден износ (т.е. непропорционално вътрешно потребление и липса на баланс във външната търговия) е нещо устойчиво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
За съжаление България също се опитва да отрича финансово въвличане. А смятам за много по-адекватна позиция да кажем: "Да, ние ще помогнем с пари, но пропорционално на икономиката си", следствие от което ще е, че си осигурим много по-голям леверидж и чрез общностен натиск ще можем да се борим за гаранции, че за всеки даден лев (който разбира се трябва да бъде даден срещу определени гаранции - непряка инвестиция, а не дарение) ще бъдат събрани пропорционално повече пари от развитите икономики - вкл. Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Искам да обърна внимание на читателите към разликата между позициите на Япония и Великобритания. Въпреки че вторите са много по-пряко засегнати от кризата в Европа, докато Япония показва ангажимент и фокусира критиката си, Камерън предпочита да заравя глава в пясъка и да повтаря, че няма да помогне. А на всички е ясно, че слаба еврозона ще подкопае растежа на целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още