IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират още една година на слаба икономика в Европа

САЩ и развиващите се страни ще дърпат световната икономика догодина, смятат експерти

22:17 | 23.12.11 г. 4
Прогнозират още една година на слаба икономика в Европа

Европа се изправя пред още една година на слабо икономическо представяне. САЩ и развиващите се държави обаче ще водят световната икономика в правилната посока.

Това са основните изводи от проучване на Ройтерс сред водещи икономисти.

Според експертите много от най-развитите световни икономики се изправят пред реалната опасност от рецесия. Глобалните пазари ще възстановят през следващата година само част от загубите си от 2011 г., цените на петрола ще тръгнат надолу, а мениджърите на активи трудно ще вземат решение къде да ги инвестират.

Това обаче е по-добрият сценарий, обрисуван от анкетираните, тъй като прогнозите на повечето икономисти се базират на предположението, че дълговата криза в еврозоната няма да се разпростре и да се превърне в нова глобална криза.

“Важно е да се подчертае, че световната икономика продължава да нараства. Само че това е приказка за два свята”, коментира Джерард Лион, главен икономист на Standard Chartered Bank.

“През 2012 г. Европа ще продължава да тежи на световната икономика, а Китай – да я дърпа нагоре”, прогнозира той.

“Големият въпрос и в Европа, и в САЩ е дали компаниите с “чисти” баланси ще имат възможността да инвестират у дома. По-малко вероятно е европейските инвеститори да искат да останат в Европа”, допълни Лион.

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) предприеха историческа крачка към формирането на по-устойчив фискален съюз в началото на декември, припомня агенцията. Икономистите обаче смятат, че това няма да облекчи дълговата криза и тя още дълго ще присъства във водещите заглавия на медиите.

Резултатите от анкетата показват реалните опасения на експертите, че политическите лидери правят твърде малко, за да стимулират икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Стопанската криза продължава свое развитие, защото причината, която я създава се запазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
копират..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"САЩ и развиващите се държави обаче ще водят световната икономика в правилната посока."ДА бе да... нали от ЕС копитар САЩ значи и те правят правилното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Истината е, че разпадът на евро-зоната става все по-вероятен и всеки следващи мерки по спасяването и само доказват, че спасение е невъзможно. Фактически няма начин, чрез който да се изкупят дълговете на всички закъсали държави. Няма толкова пари, нито пък данъкоплатците в Германия и още няколко по-стабилни страни, биха го приели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още