IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще създаде борса за заемане на акции до края на март

Мярката цели насърчаване на търговията с акции "на късо" в подкрепа на зараждащата се в страната хедж индустрия

13:22 | 05.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай ще създаде борса за заемане на акции до края на март

В опит да подобри фукнционирането на капиталовите си пазари Китай ще представи мерки в подкрепа на зараждащата се в страната хедж индустрия, съобщават представители на китайския борсов регулатор, цитирани от Financial Times.

За да улесни продажбите на късо, до края на март Пекин ще създаде нова институция, наречена Централизирана борса за заемане на акции (CSLE). Основен акционер в новата институция ще бъде Китайската комисия за цени книжа (CSRC).

Инвеститорите залагащи на къси продажби продават акции, които са взели назаем, надявайки се да спечелят, като на по-късен етап ги изкупят обратно, но на по-ниска цена и ги върнат на собствениците им.

На някои пазари тази практика бива ограничавана, тъй като може да доведе до изостряне на волатилността.

Защитниците на късите продажби обаче посочват, че те увеличават ликвидността и осигуряват доход на инвеститори, които искат да предоставят акциите си на заем.

През 2010 г. Китай разреши продажбите на късо, но усилията за насърчаване на късите продажби се оказаха ограничени от оскъдния брой акции, предлагани назаем.

Сред останалите акционери в CSLE са борсите в Шанхай и Шънджън, инвестиционни посредници и други финансови институции. В началото на 2010 г. едва 6 компании в Китай разполагаха с лицензи за отдаване на акции под наем и маржово финансиране.

Новата централизирана борса за отдаване на акции под наем ще работи срещу комисионна. Акциите ще бъдат предоставени от китайски институции, включително банки, застрахователи и фондове.

Според анализатори по този начин Пекин дава зелена светлина за развитието на хедж индустрията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
В Китай явно едри риби се чудят как да се оттърват от акциите си понеже ще започне "поскъпването" им. Да са им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още