IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ може да понижи прогнозата си за излишъка по текущата сметка на Китай

Прогнозата определено предполага, че оценките за това колко е подценен китайският юан са преувеличени, коментира анализатор

11:55 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Китай Уън Дзябао започна преориентация на икономическия модел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Китай Уън Дзябао започна преориентация на икономическия модел. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) ще понижи прогнозата си за средносрочния излишък по текущата сметка на Китай, съобщават източници на Bloomberg, запознати с доклад на организацията, който ще бъде публикуван следващата седмица.

През септември, базираният във Вашингтон фонд прогнозираше, че през 2015 г. и 2016 г. излишъкът по текущата сметка на страната ще надхвърли 7% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Новата прогноза за Китай ще бъде публикувана на 17 април в пролетното издание на World Economic Outlook.

В края на миналата година валутните резерви на Китай, втората по-големина икономика в света, са възлизали на 3,18 трлн. долара.

САЩ обвиняват Пекин, че изкуствено занижава курса на юана, за да стимулира износа си. „Понижената прогноза за излишъка по текущата сметка ще облекчи международния натиск върху страната“, казва Есвар Прасад, бивш директор на МВФ за Китай. 

Прогнозата на МВФ „определено предполага, че оценките за това колко е подценен китайският юан са преувеличени“, допълва той. „Големият въпрос е дали това ще се окаже достатъчно, за да се премахне усещането, че валутата е устойчиво подценена“, казва Прасад.

За момента МВФ отказва коментар.

В своя миналогодишен доклад за китайската икономика МВФ посочва, че юанът е „чувствително под нивата, съответстващи на икономическите фундаменти в средносрочен план“ - заключение, което китайските власти оспорват.

Сред аргументите на китайската администрация е и твърдението, че именно погрешната прогноза на МВФ за излишъка по текущата сметка води до неточна оценка за реалната стойност на юана.

Юанът вероятно е близо до равновесно състояние. Ето защо ние ще позволим по-голяма волатилност на валутния курс, заяви на 14 март премиерът на страната Уън Дзябао.

Миналата година излишъкът по текущата сметка на Китай достигна 2,7% от БВП, а през следващите 3 до 5 години „ще достигне около 3%“, прогнозира Уан Тао, икономист на UBS AG в Хонконг.

Според Credit Agricole SA този показател ще се понижи до 1,4% през тази година и 1,1% през 2013 г. Излишъкът по текущата сметка на Китай се е понижил спрямо нивата си от над 10% от БВП през 2007 г.

„Хипотезата, че юанът не е толкова подценен придобива все по-широка подкрепа“, казва Яо Уей, икономист на Societe Generale AG в Хонконг. „Ако тази хипотеза бъде потвърдена от МВФ, това ще подкрепи китайската позиция в разговорите със САЩ и останалите западни икономики“.

Китайската валута остава „подценена спрямо американския долар с около 30%“, пише Арвинд Субрамаян от Peterson Institute for International Economic в коментар за Financial Times, публикуван на 9 април.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още