IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква 7,5% ръст и 3,5% инфлация през 2013 г.

През ноември чуждестранните инвестиции в страната са намалели с 5,4% на годишна база до 8,29 млрд. долара

15:34 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай си постави за цел 7,5% икономически растеж за втора поредна година, затягайки заложената инфлация до най-ниското ниво от 2010 г., посочват представители на китайското правителство, цитирани от Bloomberg.

Източниците на агенцията, които са пожелали анонимност, тъй като не са оторизирани да предоставят подобна информация, изтъкват, че цел на правителството е да задържи инфлацията около 3,5%. На последната си среща на 16 декември правителството не е обсъждало паричното предлагане или предоставянето на нови заеми, допълват те.

Пекин демонстрира, че би толерирал по-слаб темп на растеж спрямо обичайните за изминалото десетилетие над 10%, докато страната се опитва да премине към икономика, която е ориентирана към вътрешното потребление в по-голяма степен.

Китай се стреми към „по-високо качество и ефективност“ през следващата година, се казва в изявление, публикувано от държавната информационна агенция Синхуа след правителствената среща.

Икономическото възстановяване и цените на храните вероятно ще доведат до ускоряване на инфлацията над 5% през втората половина на 2013 г., с което годишната инфлация ще достигне 4%, коментира Стивън Грийн от Standard Chartered Plc в Хонконг.

Междувременно преките чуждестранни инвестиции в Китай се понижиха за 12-ти път през последните 13 месеца – знак, че възстановяването на китайската икономика все още не е в състояние да привлече достатъчно чуждестранни капитали.

През ноември чуждестранните инвестиции в страната са намалели с 5,4% на годишна база до 8,29 млрд. долара, се посочва в съобщение на министерството на търговията в Пекин, публикувано днес.

За първите 11 месеца на годината преките чуждестранни инвестиции в страната са спаднали с 3,6% до 100 млрд. долара. През следващата година Китай ще се опита да стабилизира инвестиционните потоци, се посочва в изявлението на министерството.

„Ако през 2013 г. китайският икономически растеж се съвземе донякъде, тогава това може да се случи и с преките чуждестранни инвестиции“, казва Рен Синфан, базиран в Пекин анализатор на IHS Global Insight. „Все пак не очаквайте силен ръст не на последно място заради правителствените усилия за охлаждане на сектора на недвижимите имоти“, допълва той.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай през 2013 г. вероятно ще останат стабилни и няма да се понижат чувствително, коментира Шен Данян, говорител на министретвото. През 2013 г. китайската икономика вероятно ще наберере допълнителна скорост, въпреки че възстановяването на глобалната икономика ще остабне слабо, допълва Шен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още