IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай защити достоверността на икономическите си данни

Данните за китайският износ през декември бяха посрещната със силна доза скептицизъм от икономисти в редица банки, включително UBS

22:52 | 15.01.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската митническа администрация заяви, че всеки долар, който идва от търговията на страната, е отчетен, защитавайки качеството на данните за китайския износ, за които анализатори на UBS AG и Australia & New Zealand Banking Group Ltd. предупреждават, че може и да се разминават с реалността, съобщава Bloomberg.

„Статистиката за китайския внос и износ се базира на реалните митнически декларации“, се казва в официално становище на митническата администрация на страната. „В публикуваните от нас данни на всеки долар отговаря митническа декларация“.

Миналата седмица данните от митническите декларации разкриха, че на годишна база през декември китайският износ е нараснал с 14,1% след ръст от 2.9% през ноември.

Тази информация беше посрещната със силна доза скептицизъм от икономисти в редица банки, включително UBS, която цитира несъответствия с данните за вносът от Китай на други страни.

По-слабите данни за търговията може да са сигнал за не толкова силно възстановяване от икономическото забавяне, продължаващо вече седмо тримесечие.

„Възможно е регионалните китайски правителства да са раздули данните за износа или чрез фиктивен износ за специалните търговски зони или чрез по-ранен от обичайното износ, целящ да подобри отчета за износа в края на годината“, казват Ю Сон и Ин Джан., базирани в Пекин икономисти на Goldman Sachs Group Inc. „Дори да предположим това, трябва да подчертаем, че няма конкретни доказателства за подобни практики“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още