IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Sinopec за полугодието скочи с 24%

Най-голямата петролна рафинерия в Азия се облагодетелства от променения ценови механизъм от китайските регулатори

20:06 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Sinopec за полугодието скочи с 24%

Печалбата на най-голямата петролна рафинерия в Азия – китайската Petrochemical Corporation, известна и като Sinopec, е скочила с 24% за полугодието на годишна база до 30,3 млрд. юана (4,9 млрд. долара), съобщава ВВС. Компанията очаква и допълнителен ръст на печалбата през идните месеци.

Маржовете на компанията са били подкрепени, след като Пекин въведе мерки, които позволиха местните цени на горивата да бъдат обвързани по-тясно с международните.

През март Китайската комисия за национално развитие и реформи – водещият планов орган в комунистическата държава – въведе нов ценови механизъм на вътрешния пазар за горива, който скъси периода за промяна на цените на дребно от 22 на 10 дни, което улесни компаниите в определянето на цени по-близки до международните.

„През второто полугодие очакваме баланс между търсенето и предлагането на световния петролен пазар и стабилен ръст на вътрешното търсене за рафинирани продукти и химикали“, заяви ръководителят на Sinopec Фу Чънгу. „Китайското правителство ще ускори структурните промени, за да поддържа стабилен икономически растеж.“

Други китайски рафинерии също отчетоха ръст на печалбата за полугодието – в PetroChina той е 5,6% на годишна база, а в Cnooc – 7,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още