IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията от 2% може да не е достатъчна за Япония

Стабилизирането на икономиката може да се окаже много по-сложна задача, предупреждават от Capital Economics

16:43 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията от 2% може да не е достатъчна за Япония

Дори и японските политици да успеят да изпълнят целта си инфлацията в страната да стане 2%, това може да не е достатъчно, за да спаси икономиката, предупреждава компанията за макроикономически изследвания Capital Economics, цитирана от CNBC.

Според нея огромният дълг на Япония е основният риск за финансите на страната, а инфлационната цел, която си постави правителството няма да даде достатъчно добри резултати, за да се постигне стабилност.

„По-високата инфлация е единственият приемлив отговор на фискалните проблеми на Япония, но дори и постигането на целта от 2% няма да е достатъчно“, твърди главният международен икономист на Capital Economist Джулиан Джесъп.

През тази година японските политици се заеха с амбициозния план да стабилизират икономиката, която в продължение на десетилетия се бори с високите нива на публичните задължения и дефлацията. Тристранната стратегия включва агресивна парична политика, фискални стимули и структурни реформи.

През второто тримесечие на 2013 г. БВП на страната е нараснал с 3,8%, след като през първото тримесечие отбеляза 4,1% покачване. Междувременно индексът на потребителските цени в Япония се покачи с 0,7% на годишна база през септември, а това беше четвъртият пореден месец, в който отбеляза ръст.

Като цяло привържениците на Абеномиката виждат в това положителен знак, но анализаторите на Capital Economics не виждат картината по този начин. Според тях дългът продължава да представлява главен риск за страната.

Според тях държавният дълг все още не e толкова страшен, но рисковете се увеличават непрестанно. Експертите смятат, че малките промени в номиналния БВП, първичния бюджетен дефицит и нивото на лихвените проценти ще са необходимите инструменти за постигането на по-добро съотношение между дълга и БВП.

Според Джесъп най-реалистичнияt начин Япония да се справи с огромния си дълг, който в момента възлиза на 240% от БВП, е постигането на поне 4% годишен ръст в БВП в продължение на десетилетие.

Въпреки това Джесъп не е оптимист доколко постигането на тази цел би било успешно. Capital Economics прогнозира устойчив ръст на икономиката само с 1 на сто на година, което означава, че са нужни още 3% инфлация, за да се отговори на тази цел, а това е много над текущия таргет от 2%. Освен това неблагоприятните демографски данни биха могли да повлияят негативно на финансите на правителството и те да излязат извън контрол.

Бавният растеж на икономиката, липсата на политическа воля зад фискалните ограничения, както и фактът, че по-голямата част от дълга се дължи на местните финансови институции са сред основните проблеми, които стоят пред  Япония в момента, смята Джесъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още