IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия примамва чуждестранните банки с нови възможности

Централната банка на страната въведе нови правила, които целят насърчаване растежа на икономиката

10:38 | 07.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия примамва чуждестранните банки с нови възможности

Централната банка на Индия обяви, че въвежда нови правила, които позволяват на чуждестранни банки да разширяват присъствието си в страната, съобщава BBC.

На чуждестранните банки ще бъде разрешено да създават „изцяло притежавани дъщерни дружества“ в Индия, което ще им даде възможност да откриват клонове навсякъде в страната. Изискването е тези дружества да имат минимален капитал от 80 млн. долара.

Промяната е част от мерките, които взема новият гуверньор на Централната банка Рагурам Раджан, за да либерализира сектора и да насърчи растежа.

От своя страна чуждестранните банки отдавна чакат възможността да засилят присъствието си в Индия, която е дом на близо 1,2 млрд. души. Засега банките ще трябва да се съобразяват с разпоредбите, особено с тази за броя на клоновете, които могат да отварят.

За откриване на клонове на „определени места, които са чувствителни от гледна точка на националната сигурност“, ще е необходимо специално разрешение.

Централната банка заяви, че обмисля въвеждането на правила, които да позволят на чуждестранните компании да притежават 74% от местна банка. Това решение ще бъде взето след внимателно разглеждане на степента на навлизане на чуждестранните инвестиции в индийските банки и функционирането на самите институции.

Промените в Индия отразяват действията на правителството, което се опитва да отвори сектора на въздушния транспорт и да привлече повече чуждестранни инвестиции в страната, тъй като икономиката расте с най-бавно темпо от 2009 г. насам, сочи Bloomberg.

По данни на Световната банка 65% от населението на Индия няма банкова сметка и няма достъп до банкови услуги. Преди време страната въведе ограничение за чуждестранните банки, опериращи в рамките на нейните граници, да отварят максимум 12 клона годишно.

Citigroup и HSBC не са отваряли клонове в Индия от 2010 г. насам. Въпреки това  говорителите на двете банки отказаха да коментират новите правила.

Когато зае поста си през септември, Раджан заяви, че ще насърчава чуждестранните банки да преместят дъщерните си дружества с цялата им структура в Индия.

В момента в страната има 26 държавни банки, водени от Държавната банка на Индия. Частните банки наброяват 20 и притежават 19 на сто от кредитния пазар. Чуждестранните банки пък са общо 43. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още