IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesco получи зелена светлина за инвестиция в Индия

Индийските регулатори одобриха инвестиционния план на британския търговец на стойност 110 млн. долара

09:53 | 31.12.13 г.
Tesco получи зелена светлина за инвестиция в Индия

Индийският регулатор на чуждестранните инвестиции одобри инвестиционен план на стойност 110 млн. щатски долара, представен от британската компания Tesco, пише CNBC. По този начин формално бе проправен пътя на търговеца на дребно към третата по големина икономика в Азия.

През този месец Tesco предприе необходимите стъпки, за да се превърне в първата чуждестранна компания, оперираща на оценявания на 500 млрд. долара индийски пазар на дребно. Дружеството обяви, че е кандидатствало за закупуването на 50% от акциите на местния играч Trent Hypermarket.

Сделката бе широко обсъждана в азиатската страна. В крайна сметка в полза на Tesco натежа успешния подход на местните представители на британското дружество, заявиха консултанти.

Съветът за чуждестранни инвестиции одобри също така предложение от британския телеком Vodafone, който пожела да инвестира 1,6 млрд. долара в местен оператор. Офертата все пак подлежи на по-нататъшно разглеждане и от страна на индийското правителство.

Желанието на Tesco да инвестира в Индия се разглежда като вот на доверие в една икономика, която забави растежа си до най-слабото ниво в последното десетилетие през последната фискална година. Това накара Ню Делхи да продължи с опитите си да убеди чуждестранните инвеститори, че страната е привлекателна инвестиционна дестинация.

През октомври най-големият търговец на дребно в света Wal-Mart се отказа да реализира джойнт венчър с индийската Bharti Enterprises, позовавайки се на неблагоприятната законова уредба в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още