IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масирани разпродажби на азиатските борси

Слабите икономически данни от САЩ ускориха спадовете в Азия, като японският Nikkei се срина с 4,2%

09:51 | 04.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Днес&nbsp;<strong style="font-size: 12px;">Nikkei&nbsp;</strong><span style="font-size: 12px;">се срина с 4,18%, или 610 пункта, до 14 008 пункта. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Днес Nikkei се срина с 4,18%, или 610 пункта, до 14 008 пункта. Снимка: Ройтерс

Разпродажбите по капиталовите пазари в световен мащаб минават на следващото ниво. Слабите икономически данни от САЩ ускориха във вторник спада в Азия. 

Най-ясен спадът е отново на Токийската фондова борса, където основният индекс Nikkei се срина с 4,18% или 610 пункта до 14 008 пункта. От началото на годината японският индекс отчита общ спад от 14 на сто. Експертите вече говорят официално за корекция на пазара, която се дефинира като спад на цените от поне 10 процента от последния връх.

Спадът в Токио даде основание на японския министър на икономиката да вземе отношение по темата. „Вчерашните данни от САЩ показаха, че американската икономика все още е в подем. Аз съм загрижен, че пазарите реагираха твърде много", заяви Акира Амари, цитиран от Wall Street Journal. Той подчерта, че с намаляването на покупките на облигации от страна на Фед паричното предлагане не намалява, а просто се увеличава бавно. В допълнение напоследък фундаменталните данни за японската икономика "са били много добри". 

Причина за новата вълна разпродажби са разочароващи икономически данни от САЩ от понеделник. Американската индустрия през януари е била изненадващо слаба заради суровата зима в САЩ. Публикуваните данни показаха, че производството е забавило разширяването си до 8-месечно дъно през януари, пише CNBC. Секторният PMI индекс на Института за управление на доставките (ISM) се смъкна до 51,3 пункта спрямо 57 пункта през декември. Пазарният консенсус предвиждаше ниво от 56 пункта. 

Същевременно изготвяният от Markit Economics PMI индекс за първата по сила икономика в света същи отстъпи – до 53,7 пункта спрямо постигнатите 55 пункта през декември.

Това не е всичко: покачването на разходите за строителство в САЩ през декември спадна под очакванията на пазара. В допълнение, данните за предходния месец бяха ревизирани надолу. Всичко това се отрази и на цените на фондовите пазари в САЩ, които приключиха сесията с разпродажби. Широкият бенчмарк S&P 500 изгуби 2,28% до 1 741,93 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones се смъкна с 2,07% до 15 373,64 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite изтри 2,61% до 3 996,96 пункта. 

"Настроенията на чувствителните към рисковете инвеститори очевидно се разпалиха и отразяват не само това, което се случва на развиващите се пазари, но също така и на развитите икономики", казва Матю Шърууд, ръководител на инвестиционния отдел в компанията за управление на активи Perpetual в Сидни.

"Ние бяхме бомбардирани с негативни новини и данни, а това заоблачава и без това мрачното настроение", казва Павел Макел, валутен експерт в HSBC в Хонконг. „А светлина в края на тунела не се вижда".

Сега инвеститорите ще четат още по-внимателно данните за безработицата в САЩ за януари, които се очакват в петък. От тях се очаква да бъдат направени изводи за последващата политика на Фед. През миналата седмица централната банка обяви, че ще продължи да намалява интервенцията си, въпреки че статистиката за безработицата през декември бе разочароваща.

Индексът MSCI Asia Pacific загуби 2,6 на сто, което е най-големият спад от юни. Подиндексът Topix се сви с 4,8 на сто, като влезе в корекция, а бенчмаркът Hang Seng Index в Хонконг загуби 2,6% от стойността си.

Около 11 компании поевтиняха за всяка една, която напредна в Азиатско-тихоокеанския MSCI, който е надолу със 7,8% за годината. Индексът Kospi в Сеул спадна с 1,7% до най-ниското си ниво от август.

S&P / ASX 200 Index в Австралия отстъпи с 1,8% до най-ниско ниво от месец и половина. Минусът от началото на годината е над 5 на сто. Помощ не идва и от централната банка на страната, която потвърди настоящото ниво на основния лихвен процент  и сигнализира, че се стреми към по-дълъг период със стабилно лихвено равнище. 
По-ниският обменен курс на австралийския долар вероятно ще направи вноса относително по-скъп и ще постави допълнителен натиск върху инфлацията през следващите месеци. Подобно развитие ще даде на централните банкери по-малка възможност за маневри с лихвените равнища.

Пазарите в континентален Китай, Тайван и Виетнам останаха затворени заради празниците.

Lenovo Group, най-големият в света производител на компютри, който обяви през миналия месец, че ще похарчи 5 милиарда долара в сделки, за да укрепи своите сървърни и смартфон бизнеси, загуби най-много от 2009 г. насам в Хонконг, след като рейтингът за акциите му бе понижен от поне пет брокерски къщи.

Усещането за криза кара инвеститорите междувременно да влагат в "сигурни убежища", особено в йената. Въпреки това и облигациите и златото остават търсени. Доларът падна под 101 йени, най-ниското ниво от повече от два месеца. В момента зелените пари се търгуват за 100,90 йени за долар. Цената на златото потвърждава с 1257 долара за тройунция своето повишено ниво на търговията в САЩ, където благодарение на слабите икономически данни благородният метал поскъпна с около 8 долара. Цената на барел нефт от сорта WTI е 96,62 долара – малко над цената от предишния ден в САЩ.

От слабия долар традиционно на Токийската фондова борса страдат компаниите, съсредоточени към износ. Акциите на Toyota и Sony губят по над 3%. Акциите на Softbank обаче скачат след повишаване на рейтинга от страна на Merrill Lynch. Преди това обаче в продължение на девет дни акциите отчитаха спад.

Повече за търговията в Индонезия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
А помниш ли миналата година какви рекорди се поставяха, включително и такива от вида "на всички времена". Тогава бях писал под една статия, че още рекорди ще има, защото живеем в рекордни времена. И не се отказвам от думите си. Рекорди че ще има, ще има. Ако не в едната, то в другата посока, но ще има. А пистата за приземяване наистина е много далече. И като си се издигнал на такава височина, а много добре знаеш, че горивото ти свършва... не знам. Голямо издърънчаване ще бъде. Освен ако. Освен ако цялата тая дандания не е за да се оправдае ново наливане на ликвидност от страна на Фед, защото - "виждате ли какво става, когато намалим стимулите"! До колкото им познавам психологията - точно така и ще постъпят. Освен това едно такова действие много добре се вписва в ПЛАНА. И тогава, ех тогава предвиждам такъв живот!!! Направо ще видим с очите си какви числа пише на банкнотите в Зимбабве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
ммм пистата за приземяване е малко далече :) има още да дрънчат бая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Ами то като падаш отвисоко също е летене, но за малко. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
някой спореше в миналите статий, че нямало да се смъкнат акцийте, че DOW и SP500 щели да летят, ще летят ама другата година :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още