IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процъфтяващата търговия с фалшиви документи в Тайланд

През последните 4-5 години в страната са били откраднати или фалшифицирани повече от 100 хиляди паспорта

09:42 | 12.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Тайланд лесно може да се сдобиете с фалшиви документи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Тайланд лесно може да се сдобиете с фалшиви документи. Снимка: Ройтерс

Според Интерпол до откраднати паспорти често прибягват преди всичко контрабандисти, но също така и терористи. САЩ вече си извлякоха поуките. След терористичните атаки от 11 септември 2001 страната изостри сигурността си значително. Национална комисия за събиране на доказателства препоръча това и заяви, че 15 от 19-те похитители са могли да бъдат спрени, ако проверките за сигурност по границите тогава са били по-строги.

Тайланд, една от най-популярните туристически дестинации в света, според анализатори по сигурността разполага с особено силен регионален пазар за откраднати и подправени паспорти. Престъпниците и търсещи убежище често се крият в Тайланд и използват за тази цел фалшиви документи. Тайландските власти са наясно с проблема и вече се опитват да се преборят с него.

"Пазарът е много силен", казва Пол Квалия от компанията за консултации по сигурността PQA Associates със седалище в Банкок. „Налице са някои подобрения в сигурността на летищата. Но страната все още е едно добро място за закупуване на фалшиви или откраднати документи".

Междувременно тайландската полиция обяви планове за засилване на усилията си за прекратяване на търговията с откраднати паспорти. С течение на годините в страната се е била развила истинска индустрия за фалшиви документ. На булевард Khao San Road в Банкок, гъсто населена дестинация за туристи от всички краища на света, сергиите предлагат фалшиви журналистически карти, студентски карти, различни полицейски значки и дори университетски дипломи.

Представител на местна туристическа агенция казва, че престъпни банди често се приютяват в слабо охраняваните хотели и след това се отправят в търсене на паспорти и други ценности в другите стаи. През последните 4-5 години в Тайланд са били откраднати или фалшифицирани повече от 100 хиляди паспорта, казва местният полицай Сонгсак Паксасукул. Някои от тях, особено документи за самоличност от страна на Европейския съюз, ще струват на черния пазар до 6000 щатски долара, казва той.

Понякога паспортите въобще не се крадат, казва консултантът по сигурността Квалия. Има и "млади хора", които идват в Тайланд, след това изчерпват средствата си и "решават да продадат паспорта си", казва той. „Те могат да направят малко пари с него, а след това да го обявят за изгубен и да получат нов от посолствата си". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
На мен са ми предлагали фалшива шофьорска книжкa от Нова Зеландия в Банкок. За момент се замислих да си взема една за резервна, но се отказах :) В Tайланд реално на всеки ъгъл предлагат фалшиви документи за жълти стотинки и властите изобщо не се интересуват от този бизнес. Единственото което ги интересува е да не фалшифицираш тайландски документи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още