IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай свързва борсите в Шанхай и Хонконг

Обвързването ще подобри развитието на местните пазари, посочиха китайските власти

09:51 | 10.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай свързва борсите в Шанхай и Хонконг

Китай планира да свърже фондовите борси в Хонконг и Шанхай, чрез което общата ежедневна трансгранична търговия ще достигне 23,50 млрд. юана (3,8 млрд. долара).

Според Китайската комисия за регулиране на ценните книжа инвеститорите и на двете борси ще могат да търгуват листнати в Хонконг книжа на обща стойност 10,5 млрд. юана, както и оценявани на 13 млрд. юана акции в Шанхай.

Обвързването на борсите ще даде "допълнително подобряване на откриването и здравословното развитие на капиталовите пазари в Китай и Хонконг", заяви китайският премиер Ли Къцян по време на азиатски икономически форум, цитиран от Bloomberg.

Властите в най-голямата икономика в Азия се опитват да стимулират превръщането на Шанхай в регионален финансов център, привличайки повече чуждестранни инвестиции и мултинационални фирми. Градът откри зона за свободна търговия през септември като част от целта да се превърне във финансов и логистичен център към 2020 г.

Индексът Shanghai Composite се търгува с 65 на сто под пика си през 2007 г., докато бенчмаркът Hаng Seng е вторият най-лошo представящ се борсов измерител сред големите индекси от началото на годината.

"Взаимният достъп ще увеличи обемите на търговия и ще подобри рентабилността за обмен", отбеляза Кени Танг, генерален мениджър на AMTD Financial Planning Ltd.

"Това също така ще помогне на пазара в Шанхай в дългосрочен план. Чуждестранните инвеститори ще купуват евтини акции, докато континенталните индивидуални инвеститори ще имат възможност да инвестират в хонконгските книжа", допълни Тан.

В началото на 2013 г. Китайската централна банка обяви, че е започнала подготовка за специална платформа под названието Квалифициран вътрешен индивидуален инвеститор, или QDII2 (Qualified domestic individual investor program), която ще даде възможност на хората да инвестират на чуждестранни капиталови пазари.

Още за Хонконг вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още