IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата петролна рафинерия в Ирак спря производство

Администрацията на Байджи предприе евакуация на чуждестранния си персонал поради напрежението в северната част на страната

14:08 | 17.06.14 г.
Най-голямата петролна рафинерия в Ирак спря производство

Най-голямата петролна рафинерия в Ирак Байджи e спряла производство, а чуждестранният персонал е бил евакуиран, предава Ройтерс, позовавайки се на информация от служители. По думите им местните работници ще останат по местата си, докато военните все още държат контрол върху съоръжението.

През изминалата седмица радикалните сунити от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" достигнаха до Байджи и обградиха петролната рафинерия. Те вече контролират втория по големина град в Ирак Мосул, както и родния град на Саддам Хюсейн Тикрит, като продължават да завоюват нови територии.

Байджи е една от трите петролни рафинерии в Ирак и единствената в северната част от страната. Другите две са разположени в Багдад и на юг и са твърдо под контрола на правителството и в експлоатация.

"Благодарение на последните нападения на бунтовници от минохвъргачки, администрацията на рафинерията реши да евакуира чуждестранните служители за тяхна безопасност, а също и да изцяло да затвори производствените си мощности, за да се избегне причиняването на сериозна повреда", каза главният инженер на рафинерията, пожелал анонимност.

Според него Ирак разполага с достатъчно газ, петрол, бензин и керосин, които да отговорят на вътрешните нужди за повече от месец.

През вчерашния ден стана ясно, че Съединените щати ще разположат до около 275 военни в Ирак, за да окажат подкрепа на американските представители в страната и на своето посолство в Багдад, след като сунитски джихадисти установиха контрол над северни и западни райони и настъпват към столицата.

"Тези сили ще бъдат разположени за защита на американски интереси и собственост, ако е необходимо, и са екипирани за бойни действия", посочи президентът Барак Обама в уведомление до Конгреса.

По думите му контингентът "ще остане в Ирак, докато ситуацията в областта на сигурността стане такава, че той повече не е необходим".

Същевременно генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Бан Ки Мун призова премиера на Ирак Нури ал Малики да проведе диалог, за да спре насилието.

"Надявам се със силната подкрепа на държавите в региона и на международната общност, да можем да помогнем на иракското правителство първо да върне мира и стабилността в страната", каза Бан Ки Мун.

По време на следобедната търговия на Стария континент във вторник лекият суров петрол WTI с доставка през август поевтинява леко с 0,65% до 105,61 долара за барел. Цената на фючърсите върху брента с доставка също през август пък се смъква с 0,35% до 112,55 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още