IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници във Фукушима ще съдят TEPCO за неизплатени заплати и обезщетения

Правното предизвикателство ще бъде прецедент за енергийната компания заради нелоялни трудови практики на нейни подизпълнители

10:08 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Работници във Фукушима ще съдят TEPCO за неизплатени заплати и обезщетения

Група работници в АЕЦ Фукушима ще съдят оператора на авариралата централа Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) за неизплатени заплати, предава Ройтерс.

Правното предизвикателство ще бъде прецедент за японската енергийна компания заради зависимостта й от доставчиците, които работят по спирането на централата след най-тежката катастрофа за индустрията от аварията в Чернобил, отбелязва CNBC.

Съдебното дело, заведено от двама настоящи и двама бивши работници във Фукушима, гласи, че TEPCO и доставчиците му не са изплатили полагащите се обезщетения на работниците заради високата опасност, на която са изложени.

Според служителите, завели иска, TEPCO е позволила на подизпълнителите да спестят средства, предназначени за работни заплати, с цел стимулиране на собствените си печалби от проекта по извеждането на централата от експлоатация за сметка на работниците.

Съдът ще търси близо 600 000 долара от TEPCO и доставчиците, с които работи дружеството. Това е първият случай, при който комунална компания бива съдена за трудови практики на строителни компании, които е наела.

Освен това обвинението иска 6 000 от работещите по проекта за извеждане от експлоатация на ядрената централа или да бъдат назначени на държавна служба, или TEPCO да им плати директно, или да получат адекватно обезщетение.

Адвокатът на работещите Цугио Хирота очаква поне още двама служители да се присъединят към делото.

„Преди година премиерът Шиндзо Абе каза, че Фукушима е под контрол“, заявява Хирота в интервю. „Но това не е така. Работниците не получават обещаните обезщетения за опасността, на която са изложени. Висококвалифицираните работници напускат. Това притеснява живущите около централата.“

Ръководството на TEPCO не е било открито за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още