fallback

Заплащането в китайските инвестиционни банки расте за пръв път от 2008 г.

Основните заплати в банките в Поднебесната империя обаче са наполовина колкото тези, които раздават банките на Wall Street

14:24 | 25.12.14 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на китайските инвестиционни банки увеличиха заплатите на своите служители за пръв път от началото на световната финансова криза през 2008 г. Сред причините за повишението е ръстът в сключените сделки, но заплатите и бонусите все още изостават далеч зад тези, които се плащат в западните банки, пише Ройтерс.

Китайските инвестиционни банки по принцип не поощряват раздаването на големи заплати, въпреки че някои от трезорите печелят също толкова, колкото и банките на Wall Street. Азиатските банкови директори бяха особено пестеливи в първите години след началото на кризата, но тазгодишният бум в сектора най-накрая ги накара да развържат кесията, коментират експерти, цитирани от агенцията.

Бонусите в инвестиционните банки в Китай растат със средно 12% тази година, докато основните заплати се увеличават с близо 6,5%, показват данни на консултантската компания за човешки ресурси Towers Watson. Като цяло общото възнаграждение в инвестиционните банки се повишава с 9,2% през 2014 г. Очакванията са, че и през 2015 г. бонусите ще растат, но е рано да се каже с колко.

Заплащането в китайските инвестиционни банки обаче изостава далеч зад това, което получават служителите на международни компании. Основните заплати в банките в Поднебесната империя са наполовина колкото тези, които раздават банките на Wall Street. Дори и банкерите на топ позиции получават оскъдни заплати в сравнение с възнагражденията в глобалните компании.

Ръководителят на Industrial & Commercial Bank of China Дзян Дзиенцин прибра 326 000 долара под формата на заплати и бонуси през 2013 г., докато един управляващ директор на западна инвестиционна банка, базирана в Хонконг, например, може да очаква годишно заплащане в размер до 450 000 долара.

Въпреки това покачването на заплащането в китайските банки маркира възстановяването в сектора, заплатите в който спаднаха рязко през последните четири години, изчисляват от компанията за подбор на ръководни кадри Wellesley Partners.

Въпреки забавянето на икономиката на Китай инвестиционното банкиране цъфти. В периода от януари до ноември сделките на фондовите пазари се увеличиха с 69% на годишна база, а сделките по сливания и придобивания – със 77% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Thomson Reuters.

Китайската банкова култура е по-консервативна що се отнася до заплащането. Налице са и забрани за стимули чрез акции, което е често срещана практика за западните банки. Но и това се променя макар и бавно. Китайските банки предоставят допълнителни привилегии на своите служители като например пенсионно и здравно осигуряване и парични добавки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още