IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Заплащането на банковите директори е скочило с 10% през 2013 г.

Американските банки са възнаградили доста по-щедро своите шефове в сравнение с европейските

13:53 | 03.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Графика на деня: Заплащането на банковите директори е скочило с 10% през 2013 г.

Заплатите на банковите изпълнителни директори са били увеличени средно с 10% през миналата година. Американските банки са възнаградили доста по-щедро своите шефове в сравнение с европейските, което ясно подчертава разтварянето на ножицата между възнагражденията от двете страни на Атлантическия океан, пише Financial Times.

Анализът на общото заплащане на изпълнителните директори на 15 банки, сред които Лойд Бланкфейн на Goldman Sachs и Антонио Орта Осорио на Lloyds Banking Group, е направен от изследователската компания Equilar по поръчка на британския вестник.

Проучването показва, че през 2013 г. банкерите са прибрали средно по 13 млн. долара, което е с 10,1% повече спрямо предходната година. Сумата компенсира спада от 2012 г. и е малко над средните нива за 2011 г.

Ръстът на заплащането идва в година, в която трезорите платиха рекордни глоби в САЩ поради редица причини – от неправомерна търговия с ипотечни ценни книжа до нарушаване на американските санкции. 15-те банки, попадащи в анализа, са платили глоби за общо 48 млрд. долара, което е повече от 30-те млрд. долара за 2012 г.

Въпреки това скокът в заплащането съвпада и със средното нарастване на нетната печалба от 46% през изминалата година и силното представяне на фондовите пазари - особено в САЩ.

Основната причина за високия среден ръст на заплащането се дължи на покачването на възнагражденията на главните изпълнителни директори на щатските банки спрямо тези на европейските им колеги.

Всички директори на шестте американски банки, включени в анализа – от Бланкфейн до Джейми Даймън на JPMorgan Chase, се нареждат сред седемте най-добре платени банкери.

След 50-процентния ръст на заплатата до 19,9 млн. долара Бланкфейн задмина шефа на Wells Fargo Джон Щумпф като най-добре платен банков ръководител.

Дори и най-нископлатеният банков директор в САЩ – Джейми Даймън, е прибрал 11,8 млн. долара.

В Европа смесицата от регулаторен и политически натиск, по-ниски приходи и стратегически отлив от инвестиционното банкиране доведе до появата на нова порода по-нископлатени банкови шефове.

Роденият в Нова Зеландия банкер Рос МакЕвън, който ръководеше RBS до миналата есен, олицетворяваше тази тенденция: заплащането му от 4 млн. долара, което е най-малкото в класацията, е равно на една пета от това на Бланкфейн.

Сред британските кредитори шефът на Lloyds Banking Group Орта Осорио е най-добре платеният с 12,5 млн. долара, което представлява увеличение от 17 на сто спрямо година по-рано. Увеличението идва в година, в която Lloyds реализира първия си ръст на печалбата преди данъци за последните три години и в която цената на акциите на институцията поскъпна с повече от две трети – по-силно от всички 15 банки, включени в анализа.

Анализаторите очакват ножицата да се разтвори още повече, тъй като все повече банки съкращават служители във високо платените инвестиционни поделения и след като наложеният в Европейския съюз таван на банковите бонуси принуди много кредитори да намалят заплащането за топ мениджмънта.

Анализаторите на Equilar са включили основните заплати, паричните бонуси и различни други ползи. В изследването също така са добавени плащанията под формата на опции и акции през 2013 г., които се очаква да донесат допълнителен доход.

Ето как изглежда класацията на най-добре платените банкови изпълнителни директори според проучването на FT:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
QUANTUM
преди 9 години
цМци много ясно, такава хубава работа свършиха през годината...Индексите на макса с парите от Фед - на нива от преди 2008...Реалната икономика не е мръднала и милиметър. Каква корекция е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
QUANTUM
преди 9 години
За убииство на дете трабва да няма прошка...Пазете децата...Къде са КАТ? Време е да се пускат брутални клипове по телевизиата с премазани хора, за да се стреснат хората. Това не е шега, да убиеш някого. Карайте внимателно. Спазвайте правилата. Уважавайте другите. Следващият премазан може да сте вие. Стига. КАТ да си влезе в ролята на превантивен орган, а не на констатиращ. Пазате децата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още