IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America внесе коригиран капиталов план във Фед

Размерът на исканото увеличение на капитала не се съобщава, като Фед ще има 75 дни, за да излезе със становище

11:42 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bank of America внесе коригиран капиталов план във Фед

Bank of America Corp. (BofA) внесе нов капиталов план във Федералния резерв (Фед), предава Wall Street Journal. През април кредиторът съобщи за сгрешени данни относно капиталовите съотношения по време на последните стрес тестове в американската банкова система и впоследствие коригира доклада си за Фед.

Грешката, открита на 28 април, принуди BofA да се откаже от намерението си да изплаща дивиденти. Все пак щатската централна банка даде време на BofA до 27 май, за да внесе нов план. Кредиторът изпълни изискването, а инвеститорите на Wall Street приветстваха новината, че банката не отлага решението си за следващата година – акциите й поскъпнаха с 3,40% до 15,22 долара снощи.

Под условията на новия капиталов план BofA иска по-малко увеличение от първоначалното. Тогава трезорът искаше разрешение да изкупи обратно свои акции за до 4 млрд. долара и да увеличи тримесечия дивидент от 1 на 5 цента, но без повече детайли. Фактът, че сега банката не оповести размера на желаното увеличение на капитала не е необичайно. Трезорите обикновено не разкриват сумите за обратни покупки и дивиденти, докато Фед не издаде одобрение.

Фед ще има 75 дни, за да разгледа новия план на BofA. От банката съобщиха, че е бил осъществен допълнителен преглед на балансите – запознати лица споделят, че това е направила одиторската компания KPMG с цел да се установи как банката изчислява регулаторните изисквания за капиталовите съотношения. Става дума основно за третото тримесечие на 2013 г. и за първото на 2014 г. Преразглеждането на изчисленията се отрази на банката посредством понижение на капиталовите съотношения с 0,01% за третото тримесечие.

Проверката е фокусирана основно върху финансовия отчет за третото тримесечие, защото с него стартират годишните стрес тестове на Фед. Първоначално мениджмънтът на BofA ликуваше, когато през март получи зелена светлина от централната банка да увеличи капитала си – знак, че банката се възстановява след тежките удари на финансовата криза.

Също така Фед отхвърли капиталовия план на третата по големина инвестиционна банка Citigroup Inc. заради пропуски при оценката на рисковете от дейността . Конкурентът на BofA също може да внесе нов план, но най-вероятно ще отложи увеличаването на капитала за 2015 г.

Много въпроси относно капиталовата грешка на Bank of America остават без отговор и по-точно – по какъв начин и от кого е била открита тя. Неправилните изчисления са дошли от сравнително прост пропуск, пише WSJ.

Банките трябва да оповестяват нереализираните печалби и загуби по определени дългови ценни книжа при формирането на регулаторните капиталови съотношения. Но кредиторът е обявил и реализираните печалби и загуби от структурираните ценни книжа, които е придобил след покупката на Merrill Lynch & Co. преди пет години.

Втората по големина американска банка отчете загуба през първото тримесечие на новата година след уреждане на спорове, свързани с ипотечните облигации. Загубата за първите три месеца на 2014 г. възлезе на 276 млн. долара. За сравнение, за същия период на миналата година банката бе на печалба от 1,48 млрд. долара.

Излязоха ли банките от финансовата криза? Как се представиха най-големите американски банки през първите три месеца на годината? Какви са предизвикателствата пред трезорите близо шест години след началото на кризата?

Свилен Колев oт Investor.bg и портфолио мениджърът на Селект Асет Мениджмът Красимира Паунина дават отговор на тези и други въпроси в седмичното предаване „Invest/Or”. Предаването се излъчва всеки петък от 18 ч., на живо, по ТВ и радио Bulgaria Оn Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още