IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще поеме китайското правителство?

Вчера в Пекин бе открит Националният народен конгрес на Китай

19:43 | 06.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Накъде ще поеме китайското правителство?

Вчера в Пекин бе открит Националният народен конгрес на Китай, съобщава Bloomberg. На Конгреса традиционно се разкрива оценката на правителството за състоянието на китайската икономика, както и планът му за действие.

В Китай се опитват да преструктурират икономиката си така, че тя да бъде задвижвана основно от потребителите. Затова е много важно за управляващите в Китай да направят така, че хората да имат пари за харчене. Освен това властите искат да избегнат социални проблеми, свързани с голямото разделение между бедните и богатите. Борбата срещу хедонизма и екстравагантността продължава. Властите обявиха, че ще продължат да се борят с подкупите и неправомерно придобитите печалби. Освен това отново подчертаха, че изобщо няма да толерират корупцията.

Във връзка с постигането на целите си китайското правителство се опитва да увеличи заплатите в страната от известно време. В Китай няма общоприет национален стандарт за минималната работна заплата. Всяка провинция, град или област определя собствена стойност. Минималните работни заплати се увеличават от известно време и то по-бързо от развитието на икономиката, но увеличението се забавя в последните години. По данни на правителството за миналата година среднопретеглената стойност на минималните работни заплати в Китай се е увеличила с 14%, но през 2013 г. ръстът беше 17%, а през 2012 г. -  20%. 

През 2013 г. правителството каза, че целта е минималната работна заплата да достигне поне 40% от средната до края на 2015 г. Икономист от Nomura обаче изчислява, че среднопретеглената стойност на минималните работни заплати в Китай тази година трябва да се увеличи с над 20%, за да бъде постигната целта. Подобно развитие на нещата не изглежда много вероятно, защото, както всички знаем, икономическият ръст в Китай се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още