IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай създава още три зони за свободна търговия

Новите свободни търговски зони ще са в Гуандун, Фудзиен и Тянцзин и ще помогнат за задълбочаване на реформите, посочват властите в Пекин

15:27 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай създава още три зони за свободна търговия

Политбюрото на Китайската комунистическа партия одобри три зони за свободна търговия - в южната провинция Гуандун, в източната провинция Фудзиен и в северния град Тянцзин, съобщава WBP Online, позовавайки се на агенция Синхуа.

Новата свободна търговска зона в Гуандун следва да гарантира по-бързата икономическа интеграция със съседен Хонконг – специалният административен район на Китай. Зоната във Фудзиен ще е насочена към по-тясното сътрудничество с Тайван, докато проектът в Тянцзин ще има за цел да интегрира по-добре града със съседната провинция Пекин.

Създаването на три нови свободни търговски зони е насочено към "задълбочаване на реформите" и "разширяване на проучването на нови подходи" за развитие на икономиката. Повод е зоната в Шанхай, която според властите в Пекин вече е показала "положителен напредък" от създаването ѝ насам.

Първата китайска зона за свободна търговия бе създадена през септември 2013 г. в Шанхай с обещание за редица финансови реформи, включително и пълна конвертируемост на юана и либерализация на лихвените проценти. Въпреки това за момента тези обещания остават неизпълнени.

Нещо повече, Американската търговска камара в Шанхай съобщи през март, че 73% от 377-те компании, които участват в годишното ѝ проучване на бизнес климата, са посочили, че зоната за свободна търговия в Шанхай за момента е "без осезаеми ползи" за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още