IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите по Транстихоокеанското партньорство са на финалната права?

В края на миналата седмица е приключил още един кръг от тях, като окончателно споразумение може да има през юли, пише CNBC

12:40 | 21.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Преговорите по Транстихоокеанското партньорство са на финалната права?

Преговорите по амбициозното Транстихоокеанско партньорство – споразумение за свободна търговия в Тихоокеанския регион, са на финалната права, съобщава CNBC, като се позовава на източници, запознати с разговорите.

В края на миналата седмица е приключил още един кръг от преговорите, който се е състоял на Хаваите. Въпреки че проектоспоразумението предизвика вълна от протести, по някои въпроси страните са постигнали значителен напредък, според Уилям Крафт, зам. помощник държавен секретар за търговската политика в Бюрото за икономика и бизнес към Държавния департамент на САЩ.

В преговорите участват 11 страни - Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Показателно е, че Китай не участва, макар източниците на медията да твърдят, че това може и да се промени.

Заради облекченията при митническите тарифи и подобряването на стандартите много от страните, които преговарят, вероятно ще предпочетат да внасят стоки от други страни, а не от Китай. Отделно Пекин е недоволен, че САЩ на практика водят дискусиите, а участието на Вашингтон се тълкува от централното правителство на Китай като “опит за натиск”.

Участниците в преговорите се опитват да стигнат по-далеч и споразумението да обхване движението на цифрова информация през границите, интелектуалната собственост и глобализацията на веригите за доставка.

Окончателното споразумение може и да бъде постигнато през юли. Страните не са се споразумели по само 5-7 точки, но повечето въпроси са уредени, съобщава представител на администрацията на американския президент Барак Обама, който е пожелал анонимност.

Споразумението обаче ще се изправи пред трудна битка в Конгреса на САЩ. Някои политици не са съгласни с договора, отчасти заради това, че преговорите по документа се държат в пълна тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още