IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Softbank ще инвестира 20 млрд. долара в соларни проекти в Индия

Това ще бъде един от най-скъпоструващите проекти в сектора за възобновяема енергия в страната

17:06 | 22.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската Softbank Corp заедно с Bharti Enterprises и тайванската Foxconn ще инвестират около 20 млрд. долара в соларни проекти в Индия, като това ще бъде едно от най-големите финансирания в сектора на възобновяемите енергийни източници в страната, съобщава Ройтерс.

Softbank, която преди време съобщи, че ще инвестира 10 млрд. долара в Индия с течение на времето, в понеделник заяви, че компаниите са се договорили за производството на минимум 20 гигавата енергия.

Softbank ще държи контролния пакет на новоучреденото дружество, SBG Cleantech, а Bharti and Foxconn ще бъдат с по-малки инвестиции.

Разходите за създаването на соларния парк са наполовина в сравнение с Япония. Имаме двойно повече слънце и двойно по-малко разходи, което означава четири пъти по-голяма ефективност“, заяви главният изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон.

Той допълни, че времевата рамка за инвестициите ще зависи от държавните и местните правителства и от придобиването на необходимата земя.

Бързо спадащата цена на слънчевата енергия, която се очаква да достигне паритет с конвенционалната енергия до 2017 г., предизвика интереса към потенциала на Индия, докато в същото време страната се опитва все повече да насърчава инвестициите във възобновяемата енергия.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди се надява на прилив от 160 млрд. долара във възобновяема енергия през следващите 5 години. Премиерът се опитва да превърне Индия в един от най-големите пазари за възобновяема енергия, целейки 100 000 МВч продукция през 2022 г. при сегашни 3000 МВч.

Според анализаторите обаче тази цел ще бъде трудно постигната заради слабите финансови резултати на електроразпределителните дружества, които ще купуват слънчевата енергия, и бавното темпо, с което се намира свободна земя за централите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още