IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират нови санкции срещу Иран?

През октомври и ноември Техеран тества две ракети с далечен обсег, като според САЩ така е бил в нарушение на резолюция на ООН

13:58 | 31.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съединените американски щати възнамеряват да предприемат нови санкции срещу физически лица и фирми в Иран, Хонконг и Обединените арабски емирства. Причината за мерките са предполагаеми връзки с ракетната програма на Иран, съобщава Wall Street Journal. Министерството на финансите на САЩ и иранското правителство засега не дават становища по материала. 

Санкциите ще са насочени и срещу компания, базирана в Обединените арабски емирства, за която се твърди, че подкрепя Иран при доставката на материали за развитието на балистични ракети. В допълнение, според материала на WSJ, ще бъдат санкционирани и петима ирански официални лица, за които се твърди, че сътрудничат по отношение на ракетната програма. През октомври и ноември Иран тества две ракети с далечен обсег, като според САЩ така е бил в нарушение на резолюция на ООН, която забранява на Техеран да разработва балистични ракети.

Евентуални нови санкции биха могли да застрашат ядреното споразумение, което Иран и групата от пет страни с право на  вето в ООН и Германия сключиха след години на преговори през юли. Споразумението от Виена предвижда в замяна на  ограничаване на ядрената програма на Иран САЩ, ЕС и ООН да премахнат постепенно икономическите си санкции. Първите санкции следва да паднат веднага, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Техеран е спазил основните си задължения.

Преди дни пък иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че ако се приложи, новият американски закон, налагащ визови ограничения на иранци и на хора, посетили Иран, ще е нарушение на подписаното тази година ядреното споразумение между Техеран и световните сили. Иран - управляван от шиитски духовници и твърд противник на сунитския радикализъм, изповядван от групировки като ИДИЛ, заяви, че е включен в списъка, за да се саботира ядреното споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още