IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бинали Йълдъръм се готви да поеме поста премиер на Турция

Турските политолози не очакват от него съществени промени във външната или вътрешната политика, след като стане премиер

09:47 | 22.05.16 г. 1
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Бинали Йълдъръм&nbsp;</span><em><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Ройтерс</em></em></p>

Бинали Йълдъръм Снимка: Ройтерс

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще се събере днес на втория в историята й извънреден конгрес, чиято единствена точка от дневния ред ще бъде гласуване на кандидатурата на Бинали Йълдъръм за нов лидер на партията.

Около 80 процента от членовете на ръководството на ПСР подкрепиха кандидатурата на Йълдъръм, който е настоящ министър на транспорта, мореплаването и съобщенията. Очаква се на конгреса, в който ще участват около 1400 делегати, мнозинството да подкрепи неговата кандидатура. 

Йълдъръм ще бъде и новият премиер на Турция, тъй като по традиция тази длъжност заема лидерът на най-голямата партия. Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че смята още вечерта на 22 май да подпише нужния указ.

Бинали Йълдъръм ще замени на двата поста досегашния лидер на ПСР и премиер на страната Ахмет Давутоглу, който на 5 май обяви, че напуска лидерското място и няма да се кандидатира отново. След оттеглянето от ръководството Давутоглу ще остане член на партията и депутат в парламента, предаде ТАСС чрез БТА.

Според местни анализатори причина за оттеглянето на Давутоглу са разногласията му с Ердоган за системата на управление на страната (парламентарна или президентска), кюрдския въпрос и намесата на президента, който по конституция трябва да е безпартиен, в делата на ПСР.

Йълдъръм е един от най-близките сътрудници на Ердоган в продължение на много години. Турските политолози не очакват от него съществени промени във външната или вътрешната политика, след като стане премиер. Не се очакват и големи промени в правителството - ключовите министри на вътрешните и външните работи и част от икономическия екип ще запазят постовете си.

Вътрешнополитическият курс вероятно ще бъде насочен към подготовката на нова конституция с положение за президентска система, евентуално за президент с партийна принадлежност, както и към активна борба с тероризма.

След издигане на кандидатурата му Йълдъръм обеща "да избави напълно страната от терористичната заплаха".

60-годишният Йълдъръм, който има инженерно образование, е смятан за най-доверения човек на президента Ердоган. Практически няма мащабен транспортен проект в Турция, който да не е реализиран под негово ръководство, като тунела под Босфора, транспортния коридор Авразия, третия мост над Босфора, скоростните влакови линии и др., поради което се ползва с одобрението и на част от светските среди. В ПСР са убедени, че ще работи в хармония с Ердоган, т.е. под неговите инструкции, допълва БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
ДмоНкрация бе братко .......... :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още