IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Турция подаде оставка

Ахмет Давутоглу се оттегля и от председателското място в управляващата партия, но ще продължи като народен представител

16:00 | 05.05.16 г. 1
<p>
	Ахмет Давутоглу напуска залата след края на пресконференцията, която даде в Анкара.<em> </em>Снимка<em>: Ройтерс</em></p>

Ахмет Давутоглу напуска залата след края на пресконференцията, която даде в Анкара. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви, че подава оставка заради конфликта с президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, съобщава АП.

Давутоглу потвърди, че официално ще се оттегли на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието на 22 май, допълва информационната агенция.

Късно снощи Давутоглу и Ердоган проведоха среща, след която не дадоха изявления. Според източници на агенцията срещата е била опит двамата да изгладят отношенията си на фона на нарастващото напрежение в Турция заради бежанската криза, конфликта с кюрдите и терористичните атентати.

В края на май ще стане ясно кой ще заеме поста на Ахмет Давутоглу. Очаква се новият премиер да е от лоялното обкръжение на Ердоган.

“Реших, че заради единството на партията промяната на нейния председател ще бъде подходяща. Не обмислям да се състезавам за поста на конгреса”, коментира Давутоглу на пресконференция в Анкара.

Той обаче няма да се оттегли напълно от управляващата партия и обяви, че “ще продължи борбата” като народен представител.

Давутоглу обеща и лоялност към Ердоган и подчерта, че няма да бъде част от каквито и да било усилия за разделянето на Турция. "Никой не е чул и никога няма да чуе и една дума от устата ми срещу нашия президент”, посочи той.

Според източници, близки до управляващите в Турция, Давутоглу и Ердоган не са съгласни за това как да се справят с кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната. Давутоглу е настоявал за възобновяване на мирния процес, докато Ердоган се ангажира с военна кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Беше опасно интелигентен като премиер !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още