IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай: Икономиката все още е под натиск

Регулаторът очаква леко ускоряване на инфлацията, но прогнозата остава несигурна заради покачващите се цени на жилищата

13:32 | 21.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китайската икономика все още е поставена под относително голям натиск в посока надолу, съобщава Ройтерс, позовавайки се на годишния доклад на Централната банка на Китай за 2015 г.

В доклада регулаторът посочва, че ще запази разумна парична политика, като обещава да контролира строго  индустриалния капацитет.

В същото време банката изразява надежда, че страната ще успее да запази икономическия растеж в разумни граници.

Според доклада, съдържащ икономическите перспективи пред Китай, Централната банка очаква леко ускоряване на инфлацията. Прогнозата за ценовото равнище обаче остава несигурна поради покачващите се цени на жилищата и нестабилността в цените на селскостопанските продукти, посочват от регулатора.

Политиците в страната са принудени да се справят с поляризирания пазар на жилища заради огромното търсене в големите градове и незначителните продажби в по-малките градове, изправени пред свръхпредлагане. 

В по-големите градове като Шанхай, Шънджън и Нанкин местните власти затегнаха от март насам правилата за покупка на жилища, за да обуздаят спекулирането и да овладеят покачването на цените.

В резултат на мерките жилищните продажби в Китай продължиха да нарастват през първите пет месеца от годината, но с по-бавен темп.

Приходите от продажбите на жилища се увеличиха с 53,4% спрямо година по-рано до 3,18 трилиона юана (482,5 млрд. долара) в периода между януари и май, показват данните на Националната статистическа служба. За сравнение, през първите четири месеца на тази година жилищните продажби отчетоха ръст от 61,4%.

От своя страна Международният валутен фонд (МВФ) по-рано заяви, че краткосрочните икономически перспективи пред Китай се засилват благодарение на подкрепа на политиките, но предупреди, че средносрочните перспективи стават все по-несигурни заради бързото нарастване на кредитите, излишния производствен капацитет и рисковете във финансовия сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още