IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Краткосрочните перспективи пред Китай се засилват, но не и средносрочните

Според фонда една от причините за несигурността на средносрочните перспективи е бързото нарастване на кредитите

14:18 | 14.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Краткосрочните икономически перспективи пред Китай се засилват благодарение на подкрепа на политиките, макар че средносрочните перспективи стават все по-несигурни заради бързото нарастване на кредитите, излишния производствен капацитет и рисковете във финансовия сектор, заяви Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

Като цяло реформите са напреднали впечатляващо в редица области, включително преминаване към сектора на услугите като по-голям двигател на растежа и либерализация на финансовите пазари, заяви заместникът на управляващия директор на МВФ Дейвид Липтън в прессъобщение след приключване на годишния преглед на икономиката на Китай в Пекин. Заради липса на напредък по обуздаването на растежа на кредитите и по-суровите бюджетни ограничения върху държавните предприятия, уязвимостта все повече нараства, докато в същото време се подриват буферите за преодоляване на шоковете, каза още той.

План за решаване на високия и бързо нарастващия корпоративен дълг е „наложителен“, за да се избегнат „сериозни проблеми“ по пътя. Нужен е и всеобхватен план за заздравяване на бюджетните ограничения върху държавните предприятия, преструктуриране или ликвидиране на слабите компании и признаване и разпределяне на загубите, каза още Липтън.

По отношение на националната валута представителят заяви, че до голяма степен юанът е в съответствие с фундаментите си и става все по-гъвкав и пазарно ориентиран. Той препоръча да се наложи цел за постигането на ефективен плаващ режим през следващите няколко години.

„Китай продължава прехода си към устойчив растеж и постига напредък по много измерения от ребалансирането“, каза Липтън. „Въпреки това напредъкът е неравномерен“.

Липтън препоръча създаването на група с ясен мандат за преструктуриране на държавните предприятия и за решаване на свързаните банкови рискове, които биха се появили по плановете за намаляване на излишния капацитет във въглищната и стоманената индустрия.

По отношение на рисковете във финансовия сектор той заяви, че са нужни действия на няколко фронта и вижда необходимост от решаването им по по-координиран начин между регулаторите и пазарите. Той препоръча действия, които включват увеличаване на банковите буфери и проактивно разпознаване на потенциалните рискове.

Липтън каза още, че Китай е постигнал напредък в подобряването на данните и комуникационните политики към пазарите и публиката. Според него комуникацията трябва да играе по-важна роля при изясняването на политическите намерения и намаляването на несигурността.

Политиките на Китай трябва да бъдат в съответствие с намаляването на уязвимостта и с позволяването на растежа да достигне устойчиво ниво от около 6% през 2017 г., каза той. Ръстът на задълженията трябва да се забави значително, за да се стабилизира съотношението на кредитите спрямо брутния вътрешен продукт, допълни Липтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още