IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупреждават Северна Корея заради ядрения тест

Ким Чен-ун заяви, че подготовката за теста на междуконтинентални балистични ракети е „в последната фаза“

10:29 | 02.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: архив, Ройтерс

САЩ  разкритикуваха Северна Корея след съобщаването за възможни тестове на междуконтинентални балистични ракети.

„Страната трябва да се въздържа от провокативни действия и бунтовна реторика, която застрашава мира и стабилността, заяви говорителката на Министерството на външните работи във Вашингтон Анна Ричи-Алън, цитирана от Ройтерс. 

Вместо това Пхенян трябвало да изпълнява международните си задължения и да се „върне към сериозните преговори". Говорителката призовава „всички държави" да дадат на Северна Корея и нейните поддръжници ясно да се разбере, че такива ракетни изпитания са неприемливи и такова "неправомерно поведение" ще има последствия.

Държавният глава на Северна Корея Ким Чен-ун заяви в своето Новогодишно приветствие, че подготовката за теста на междуконтинентални балистични ракети е „в последната фаза“. През миналата година международно изолираната страна тества рекорден брой балистични ракети.

Заради нейните ядрени и ракетни тестове през 2006 г. ООН наложи санкции срещу Северна Корея. През декември те бяха затегнати, след като през септември властите в Пхенян извършиха своя пети и най-голям досега ядрен опит.

Според някои експерти обаче страната все още е далеч от разработването на междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави, които може да достигнат цели в САЩ. Калифорния е на около 9000 километра от Северна Корея.

Наскоро един от избягалите в Южна Корея от диктатурата висш дипломат разкри планове за ядрените амбиции на Северна Корея. Според неговите открития в Пхенян искат да се възползват от времевия прозорец при предстоящата смяна на властта в Съединените щати и Южна Корея, за да дадат решаващ тласък в развитието на ядрената си програма. Лидерът Ким заяви по време на партийния конгрес през май, че страната ще „завърши" ядреното си развитие до края на 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
несиметри4ен диазотен тетраоксид му трябва на Ким и калифорния ще из4езне то4но след нема и 10 мин кат натисне коп4ето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Калифорния е на около 9000 километра от Северна Корея."Е , това е стимул да продължават да се развиват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още