IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за Южнокитайско море продължават да плуват в неяснота

Всяка година през стратегическия морски път преминават американски стоки на обща стойност от близо 3 трлн. долара

16:25 | 29.10.18 г. 1
<p>
	Външният министър на Филипините Теодоро Локцин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Външният министър на Филипините Теодоро Локцин. Снимка: Ройтерс

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) и Китай едва ли биха могли да изградят правно обвързващ кодекс за достъпа и използването на Южнокитайско море, смята новият външен министър на Филипините Теодоро Локсин, цитиран от сингапурския информационен сайт Today Online. 

По-рано тази година ASEAN и Китай стартираха официални преговори за създаването на общи правила на поведение, за да се облекчи напрежението, предизвикано от противоположните искания към стратегическия морски път, който представлява транзитен коридор за американски стоки на обща стойност от близо 3 трлн. долара на годишна база.

„Вероятно няма да можем да стигнем до създаването на такъв кодекс“, заяви Локсин по време на пресконференция във филипинския град Давао след среща с представителя на Пекин Уан Ий.

„Кодексът дава възможност за създаване на стандарт на поведение, какъвто съществува сред страните членки на ASEAN – отношения, насочени към взаимния прогрес“, добави той.

Филипините са настоящият координатор в преговорите между ASEAN и Китай.

Локсин не даде обяснение защо смята, че преговорите ще завършат с неуспех.

Китай, която претендира за почти цялото Южнокитайско море, е изградила множество изкуствени острови, превръщайки ги в гарнизони. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също имат претенции към богатите на рибни пасажи води.

Уан Ий увери страните от асоциацията, че Китай има желание да спазва условията от кодекса, като от Пекин се надяват преговорите да приключат до 2021 г.

Той подчерта още, че Китай няма да бъде заплаха за своите по-малки съседи.

„Китай никога не е бил и никога няма да бъде съперник на Филипините“, заяви Ий, след като заедно с Локсин обсъдиха предстоящото посещение на китайския държавен глава Си Дзинпин в Манила през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
който представлява транзитен коридор за американски стоки на обща стойност от близо 3 трлн. долара на годишна база.Илиев, тия стоки да не би да са китайски ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още