IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Иран вече усеща жилото на американските санкции

Риалът поевтиня до рекордни минимуми, а икономическата активност се забави съществено, откакто през май Тръмп изтегли САЩ от иранската ядрена програма

19:30 | 21.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Санкциите засегнаха иранското автомобилостроене, което преживя бум след вдигането на санкционния режим преди две години и сключи големи договори с френски и германски компании.

Френският автомобилостроител PSA Group закри през юни иранското си съвместно дружество, за да избегне американските санкции, а германският производител на коли и камиони Daimler се отказа от плановете да разшири бизнеса си в Иран.

Мазиар Байглу, член на съвета на директорите на Иранската асоциация на производителите на автомобилни части, каза през август, че над 300 производители на авточасти са били принудени да спрат производството, което застрашава десетки хиляди работни места в сектора.

Говорител на Иранската асоциация на производителите на автомобилни гуми обвини "промените в паричната политика на правителството през последните шест месеца" за проблемите в сектора.

"За щастие заводите за гуми не забавиха дейността си, но растежът на производството, който планирахме, не бе постигнат", посочи Мустафа Танха в телефонно интервю от Техеран.

Младежка безработица

Вашингтон твърди, че икономическият натиск над Техеран е насочен към правителството и неговите зли марионетки в региона, а не към иранския народ.

Само че иранските младежи понасят бремето на безработицата и ще загубят най-много.

Мариам, мениджър по връзки с обществеността в компания за внос на храни, е загубила работата си миналия месец.

"Цените се увеличиха толкова много, че загубихме много клиенти . . . накрая главният изпълнителен директор реши да съкрати хора и започна с нашия отдел", разказва тя.

По думите й компанията е спряла да внася, а хората, които все още работят в нея, са разтревожени, че тя може да бъде закрита, след като продаде останалите й складови запаси.

Младежката безработица в Иран вече е 25%, а в страната 60% от 80-милионното население са на възраст под 30 години.

Безработицата сред младите хора с добро образование в някои части на страната е над 50%, според официални данни.

29-годишният Армин има диплома по машинно инженерство, но е загубил работата си в строителния сектор, обхванат от рецесия след срива на риала.

"Пазарът на недвижими имоти се забавя, защото високите цени направиха жилищата недостъпни . . всеки ден става все по-лошо", разказа той пред Ройтерс от северния град Рещ.

Според Нима, юридически консултант за стартъп компании и строителни фирми, санкциите вече са засегнали много компютърни компании в сектора, който е зависим от модел, насочен към износа, и се надяваше на регионално разширяване.

Според него дори секторът на компютърните игри в Иран е усетил удара на санкциите.

"Положението стана толкова тежко, че много от екипите решиха да спрат разработването на игри и изчакват да видят какво ще се случи по-нататък. Без достъп до международните пазари, виждат много малък шанс да направят печалби", казва Нима.

Саид Лайлаз, икономист от Техеран, е по-оптимистичен. Според него младежката безработица е продукт на иранската демографска и правителствена политика, а санкциите само засилват вече съществуващ проблем.

"Санкциите, несигурността на пазара и зигзагообразната политика на (президента Хасан) Рохани поставиха под натиск икономиката и трудовия пазар. Прогнозирам обаче, че пазарът скоро ще намери баланс", заяви той пред Ройтерс.

"Ще победим този кръг на санкции, както направихме в миналото", убеден е Лайлаз, който заедно с други икономисти се е срещнал с Рохани миналия месец, за да предложи съвет по икономическата политика.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още