IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще закупи допълнителни количества стоки от САЩ за близо 80 млрд. долара

Пекин ще увеличи с 16 млрд. долара годишно покупките на американски селскостопански стоки

11:25 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай обеща да закупи допълнителни количества от произведени в САЩ стоки за близо 80 милиарда долара през следващите две години, плюс енергийни доставки за малко над 50 милиарда долара, като част от ангажимента на страната относно търговска сделка, която ще бъде подписана в сряда (15 януари), съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от анонимен източник, запознат с темата.

Пекин също така ще увеличи покупките на американски услуги с около 35 милиарда долара за същия двугодишен период, подпомагайки сектора, който се радва на рядък търговски излишък с Китай.

Споразумението от първа фаза изисква китайските покупки на американски селскостопански стоки да се увеличат с около 32 милиарда долара за две години или с приблизително 16 милиарда долара годишно, каза източникът.

Комбинирайки се с експортната стойност на селскостопанските американски стоки за 24 милиарда долара от 2017 г., общият размер на този тип продукти за Китай се доближава до годишната цел от 40 милиарда долара, обявена от американския президент Доналд Тръмп.

На 31 декември 2019 г. Тръмп обяви, че ще подпише първата фаза от споразумението с Пекин на 15 януари, като по този начин върна оптимизма сред пазарите, че най-накрая напрежението между двете най-големи икономически сили ще бъде потушено.

И двете страни декларираха в средата на декември, че след дълга битка и спорове са се споразумели за първо търговско споразумение. Според САЩ Китай ще се ангажира да увеличи вноса от САЩ с 200 млрд. долара за две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още