IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Азия е в най-добра позиция за възстановяване в света

Икономистите остават оптимистично настроени за начало на възстановяването през 2021 г.

13:45 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Азия е в по-добра позиция за икономическо възстановяване в сравнение с останалата част на света, тъй като успя да се справи с коронавируса, обявиха от Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

„Смятаме, че Азия наистина е най-добре позиционирана сред големите региони в момента предвид добрия контрол на вируса в по-голямата част от региона отвъд Индия и някои части на Югоизточна Азия“, обясни Андрю Тилтън, главен икономист за азиатския регион в инвестиционната банка.

По думите му потребителските разходи в Китай се забавят, тъй като за разлика от САЩ стимулиращите мерки не са насочени към заместване на доходите. „Но мисля, че като се има предвид колко добре се справя с преодоляване на предаването на вируса в страната, активността в сектора на услугите започва да се подобрява“, заяви анализаторът.

Глобалното икономическо блокиране, предизвикано от пандемията от коронавирус, удари наистина силно световните икономики, но сега наблюдаваме „предпазлив импулс“ в световен мащаб, заяви Тилтън пред CNBC.

По думите му инерцията в индустриалния сектор остава добра в последните месеци, като икономистите са оптимистично настроени за начало на възстановяването през 2021 г.

Тилтън коментира и дали изборите в САЩ биха имали стимулиращ ефект. Според него ако кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън спечели изборите, това ще засегне тарифната и търговската политика на Вашингтон. „Смятаме, че резултатът е много важен за Азия и за глобалната икономика като цяло“, посочи той.

Според финансиста нови стимулиращи мерки от страна на Вашингтон биха оказали добро влияние върху Азия.

„Фискалните стимули в САЩ биха имали положителни ефекти по отношение на растежа в Азия“, каза той, добавяйки, че като цяло това би било добре за експортно ориентираните икономики. В същото време ефектът не би бил толкова положителен за онези икономики, които традиционно имат дефицити по текущата сметка и са по-зависими от чуждестранни заеми, защото при този сценарий вероятно ще видим повишаване на лихвените проценти в САЩ и в световен мащаб.

Това обаче е малко вероятно да се случи преди президентските избори през ноември, тъй като американските законодатели не успяват да постигнат споразумение за това колко помощ да предоставят.

„В случай, че имаме така наречената синя вълна, тоест победа на Байдън и единен контрол на демократите, ние смятаме, че перспективите за много голям фискален стимул вероятно са по-големи“, каза Тилтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още