IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ вероятно ще заложи на сегашния помощен пакет, вместо да променя лихвите

Регулаторът ще разшири набора от мерки, насочени към облекчаване на корпоративното финансиране, коментират източници

14:30 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) вероятно ще продължи да поддържа паричната си политика стабилна след заседанието в петък. Институцията се надява, че удължаването на съществуващия помощен пакет ще предостави на компаниите достатъчно време, за да преодолеят удара от коронавируса, пише Ройтерс.

Стабилната йена и нарастващото търсене отвъд граница предлагат малко пространство за спокойствие на централната банка на Страната на изгряващото слънце, която продължава да се бори да запази крехкото възстановяване, но се сблъсква с недостиг на арсенал. 

Продължаващите опасения около пандемията продължават да притискат търсенето на услуги, което остава слабо. Ръстът в броя на заразените с коронавирус в Япония принуди правителството да прекрати програмата с отстъпки, целяща да стимулира пътуванията, която беше обвинена за разпространението на вируса.

ЯЦБ вероятно ще разшири набора от мерки, насочени към облекчаване на корпоративното финансиране като предпазно средство срещу увеличаващите се щети от коронавируса по време на своето заседание, приключващо в петък, коментират пред Ройтерс източници, запознати с темата.

Регулаторът обаче е настроен да поддържа своите цели за запазването на лихвите, както и прогнозата, че третата по големина икономика в света ще се възстанови с умерен темп.

Съгласно контрола върху кривата на доходността ЯЦБ поддържа краткосрочните лихвени проценти при ниво от минус 0,1%, както и доходността върху 10-годишните държавни облигации около нулата.

ЯЦБ обособи пакет от мерки за смекчаване на въздействието на пандемията от март до май, който включваше увеличаване на покупките на корпоративен дълг и създаване на нов механизъм за отпускане на заеми, който да насочва пари чрез банките към компаниите, които имат остра нужда от подкрепа.

Пазарите очакват ЯЦБ да удължи крайния срок на пакета, тъй като ръстът в броя на заразените замъглява перспективите.

Служители на регулатора не изключват намаляване на лихвите като мярка за стабилизиране на условията.

Икономиката на Япония вероятно ще се свие с по-бавни темпове, отколкото се очакваше през тази финансова година, благодарение на възстановяването на износа, показва проучване на Ройтерс. Това е облекчение за политиците, останали с малко инструменти за смекчаване на удара от коронавируса.

Третата по големина икономика в света се очаква да се свие с 5,6% през настоящата фискална година, приключваща през март 2021 г., според анкетата, направена от 5 до 11 ноември, по-малко от прогнозирания спад от 6% миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още