IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на китайските индустриални предприятия забавят ръста си през ноември

Очаква се индустриалните печалби да запазят двуцифрен растеж в процентно изражение през следващите няколко месеца

09:38 | 27.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Печалбите на китайските индустриални предприятия нарастват с по-бавни темпове през ноември, тъй като цените на производителите продължават да намаляват, съобщава Bloomberg.

Промишлените печалби нарастват с 15,5% през миналия месец, след като беше отчетено увеличение от 28,2% през октомври, показват данни на Националното статистическо бюро, публикувани в неделя.

За първите 11 месеца на 2020 г. ръстът на промишлените печалби е 2,4% на годишна база, което е ускорение спрямо отчетените 0,7% за десетте месеца на годината.

Печалбите в китайските държавни индустриални фирми обаче се свиват с 4,9% за периода януари-ноември. Все пак спадът се забавя в сравнение с отчетените 7,5% за януари-октомври.

Печалбите на частния сектор нарастват с 1,8% за единайсетте месеца спрямо 1,1% за периода януари-октомври.

Отслабването през ноември се дължи на по-високата база в сравнение с октомври, казва се в изявление на статистиката. В съобщението се посочва, че има ефективен стимул на пазара и стабилно подобрение както на търсенето, така и на предлагането.

„Струва си да се отбележи, че вземанията на бизнеса и запасите от готова продукция все още се увеличават“, посочва Джу Хон, държавен икономист. Той посочва, че Китай ще трябва да се съсредоточи върху върху структурната реформа от страна на предлагането и управлението от страна на търсенето.

Китайският индустриален сектор отбелязва силен отскок от шока, причинен от пандемията от новия коронавирус, подпомогнат от силния ръст на износа заради увеличеното търсене от чужбина. Фабричните цени, показател за рентабилност, падат по-малко от очакваното миналия месец, допълва Ройтерс.

Печалбите в някои традиционни индустрии показват подобрение. С наближаването на отоплителния сезон търсенето на въглища се увеличава, което води до ускорено възстановяване във въглищния сектор например. Печалбите на въгледобивната промишленост отчитат ръст от 9,1% през ноември, което е първото увеличение тази година.

Очаква се индустриалните печалби да запазят двуцифрен растеж в процентно изражение през следващите няколко месеца заради вътрешното икономическо възстановяване, подобрението на търсенето в чужбина и ръста на цените на суровините в полза на сектора нагоре по веригата.

Данните за индустриалните печалби обхващат големи фирми с годишен приход от над 20 млн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още