IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мохамед Халаф: Има договорка между официалната власт в Афганистан и талибаните

Засега Турция удържа вълната от бежанци през Иран

10:55 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изглед от Кабул, архив. Снимка: Bloomberg</em></p>

Изглед от Кабул, архив. Снимка: Bloomberg

Вероятно има договорка между официалната власт в Афганистан и талибаните, заяви журналистът Мохамед Халаф пред bTV. Припомняме, че  бунтовниците поеха контрола над президентския дворец в Кабул и обявиха, че войната е приключила. САЩ и западните държави евакуираха своите граждани от страната, напусна я и президентът Ашраф Гани.

„Трудно е да се каже, че цял Афганистан е под контрола на талибаните, защото територията е обширна и едва ли 75 хил. бойци могат да я контролират. Нямаше никакъв отпор от властта там, договорено е да се предаде армията пред талибаните според мен“, коментира Мохамед Халаф.

Има индикации, че такива заповеди са дошли от правителството. То е получило уверение, че талибаните няма да разрушават всичко, коментира още журналистът.

Той очаква: „Талибаните искат да наложат условията си в Афганистан. Те ще преговарят и ще определят дневния ред на преговорите. Те искат цялата власт и я получават“.

Журналистът определи като пълен провал действията на САЩ. Въпреки това през изминалите 20 години е създадено гражданско общество и има образовани хора.

Според него има риск отново страната да се превърне в средище на въоръжени агресивни сили като „Ислямска държава“ и „Ал Каида“.  Също така има риск тероризмът да се възобнови в Европа.

Според него може да има и бежанска вълна, но засега Турция е предприела мерки да задържи идващите от Иран.

Могат да се посочат много грешки в американската политика, заяви журналистът Георги Милков пред БНТ.

„Това, че започнаха преговори с талибаните, ги легитимира. Това, което американците правят, не е без умисъл, те не би трябвало да са толкова глупави, за да не знаят какво ще се случи и че всъщност талибаните ще вземат цялата власт и няма да следват никакви споразумения. Този замисъл прилича на това да поставиш Иран и Русия в неприятно положение. Талибаните в момента са в територии, в които никога не са били, превзеха всички провинции, Западът и Северът на Афганистан никога не са били талибански територии, те са в момента в ръцете на талибаните", каза Георги Милков.

„Сценарий, при който Турция да е дестабилизирана, нас не ни устройва, тя е нужният буфер, който ни спасява в тази ситуация. ЕС може да предоговори с Турция какво се случва в тази ситуация. Не трябва да си правим илюзията, че този мигрантски натиск може да ни пропусне", смята още Милков. Той допълни, че натискът ще се засилва и ние трябва да сме наясно с последствията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още