IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Афганистанската къща от карти

Никой не трябва да казва, че случилото се в страната не бе предвидимо, провалът е за всички

08:30 | 16.08.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Талибаните използват и завзети от местните военни части автомобили. <em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

 Талибаните използват и завзети от местните военни части автомобили. Снимка: EPA/STRINGER

Краят на чуждестранното военно присъствие в Афганистан бил нещо добро... Членовете на афганистанското правителство изказваха през последните месеци пред западните си колеги това странно твърдение, когато говореха за неочакваното решение на президента на САЩ Джо Байдън да изтегли американските войници от страната. Дори афганистанският президент Ашраф Гани нарече решението, въпреки всички критики, възможност за страната си - дотолкова, доколкото сега афганистанците можело да преодолеят вътрешните си разделения и ще се съберат, за да защитават републиката. Това бил моментът на яснота, моментът на тежки решения. 

Този момент действително дойде, но е по-различен от планираното – и дойде много по-бързо от очакваното. Провинциалните столици във всички части на страната паднаха като домино, докато накрая остана само Кабул. Който също падна без съпротива. Армията бе прегазена. Старите военачалници, на които Гани и неговите последователи възлагаха надежди, са пленени или избягали в чужбина. 

Фактът, че разкриха Ислямска република Афганистан като къща от карти, трябва да се разглежда от талибаните като доказателство за тяхното превъзходство. В продължение на двадесет години те проклинаха правителството на Кабул като марионетка на Америка и осъждаха чуждата окупация на Афганистан. Но ислямистите можеха да предложат повече от реториката: триумфалният им поход беше добре подготвен във военно и политическо отношение. След 2001 г. талибаните умело разшириха базата си сред населението. Отдавна те не се състоят само от пущуни. Това им позволи да се закрепят на север, който някога бе бастион на противниците им.

Те показаха професионализъм и по отношение на външната политика: отдръпнаха събеседниците си на Запад в продължение на месеци и години с предложения за разговори тук и бутафорни преговори там, докато тихо наблюдаваха как желанието за прекратяване на изтощителната мисия в Афганистан се увеличава на различни места в света – във Вашингтон, Брюксел и Берлин. В същото време те установиха контакти с регионалните сили, от чието сътрудничество ще бъдат зависими в бъдеще.  

В ретроспекция никой няма да може да каже, че не е било предвидимо как ще се развият нещата. Дали завръщането на талибаните на власт е било неизбежно – това е по-трудният отговор. Фокусът сега е върху това как ще продължат нещата за хората в Афганистан. Броят на убитите и ранените цивилни бе два пъти по-висок през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Фактът, че наскоро няколко града бяха предадени без бой, шокира мнозина, но можете да видите и реализма на отговорните, които искаха да избегнат по-нататъшното кръвопролитие. Във всеки случай те се държаха не по-цинично от американското правителство, което действаше като обидено дете, когато се сблъска с нови оценки, че афганистанската армия ще бъде изтласкана по-рано от очакваното. Какво би спечелила страната и Западът, ако талибаните бяха взели властта едва след шест месеца или година по-късно, след още повече смъртни случаи?

Ислямистите трябва да са наясно, че в международен план имиджът им до голяма степен ще зависи от това как ще се държат сега. Ще има ли публични прояви на отмъщение и жестоки сцени? Или ще позволят малко свобода поне в Кабул? Сега и талибаните са изправени пред момента на сериозни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Само интернационален комунистически и-д-и-о-т може да напише такава глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 2 години
От тиква с *** отгоре къкъв разум очаквате!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
grainis
преди 2 години
Цялата работа ми изглежда яко нагласена, предварително договорена между САЩ и талибаните , - и съответно дебело-предебело ПРЕДПЛАТЕНА . Да сте чули за поне ЕДНА ОТРЯЗАНА ГЛАВА от талибаните през светкавичния им блицкриг завзел страната за няма и 2 седмици ? Никакви репресии, кланета, мъчения, отмъщения ! Навсякъде е тихо и мирно . Из центъра на Кабул и други превзети градове се движат САМО НЕВЪОРЪЖЕНИ ТАЛИБАНИ и си правят СЕЛФИТА ? Командирите им дават интервюта, че нов Афганистан ще се управлява по нов начин , без изстъпления и в пълно разбирателство и съгласие с международната общност . На въпроси относно шериата, фереджетата, забраните на цивилния про-западен начин на живот, те отговарят загадъчно - Ще видим . . . - - - КАКВО СТАВА БЕ ? Това СЪЩИТЕ талибани ли са като ОНИЯ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
на позитано освен листчетата с опорки дават ли и баничка с боза ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ае нема нужда от опорки и филми, при налични и лесно проверими факти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
хубаво е статията да не подвежда... решение за изтегляне беше взето от Тръмп... миналата есен.. бай пън само го изпълни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Чак за всички, България не е наляла няколко трилиона долара за да обучава камилаpите, които накрая да се предадат без бой или да избягат. За САЩ това е един нов Виетнам - много пари за нищо. Да му мислят тамошните данъкоплатци, защото за тия пари, можеха да имат свястна здравна система поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
scott
преди 2 години
чомадан, вокзал, кабул......само това е лекарството за такива кат теб. ШАРИАТА НЕ ПРЕДПИСВА СВОБОДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Repoman
преди 2 години
Ами хората са си свободни да си живеят както искат. Ако искат вяра и шериат, така да бъде, те сами си решават. Ако искаха хамерикански бутуш да ги гази, тогава нямаше да се вдигат масово и за седмица да си върнат властта и да се освободят. Така че ние неможем да им казваме на хората какво да искат, те сами трябва да си решат, все пак империализма и колониализма по света приключи преди 50г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
scott
преди 2 години
Как щяло да се държи исламското правителство?Край на фризьорските салони, телевизията и сичко, което не се предписва от шариата! Щом хората там са съгласни да живеят по тоз начин - така да бъде. Дори не се БИХА за свободата си. Интересува ме въпросът: ше проведът ли ЛУСТРАЦИЯ? МУАХАХАХАХАХАХАХАХА.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още