IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна и Южна Корея подновиха горещата връзка

Миналата седмица лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун изрази готовност да възстанови линията за връзка, която Пхенян прекъсна в началото на август

10:07 | 04.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Северна и Южна Корея възстановиха тази сутрин горещата комуникационна линия помежду си, която бе прекъсната от Пхенян преди няколко месеца, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Миналата седмица лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун изрази готовност да възстанови линията за връзка, която Пхенян прекъсна в началото на август - само дни след отварянето ѝ за първи път от една година - в знак на протест срещу съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.

Севернокорейската информационна агенция КЦНА предаде, че линията ще бъде възстановена в понеделник в 9 ч. местно време. Южна Корея потвърди, че редовната комуникация, която се осъществява два пъти дневно, е била възстановена навреме чрез военни канали и други линии, управлявани от министерството на националното обединение, освен морския канал, който се реализира чрез международна мрежа за нуждите на търговските кораби.

В съобщението за възстановяването на линиите КЦНА призова южнокорейските власти "да положат положителни усилия да поставят връзките между Севера и Юга на правилен път и да уредят важните задачи, на които трябва да бъде даден приоритет за отваряне на светли перспективи в бъдеще".

От своя страна министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че горещата линия е допринесла за предотвратяване на неочаквани сблъсъци и изрази надежда, че възстановяването ѝ ще доведе до съществено намаляване на военното напрежение.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че американското външно министерство подкрепя силно междукорейското сътрудничество и определи възстановяването на комуникационните канали като "важен елемент от изграждането на по-стабилна среда на Корейския полуостров".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още