IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея извърши девето изпитание с ракета от началото на годината

Анализатори твърдят, че страната се готви да изстреля шпионски сателит в близко бъдеще

12:24 | 05.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Северна Корея извърши деветото си оръжейно изпитание от началото на годината в събота, като изстреля балистична ракета към морето в източната част на Корейския полуостров само няколко дни преди президентските избори в Южна Корея, предава Ройтерс.

Изпитанието беше осъдено от правителствата в САЩ, Южна Корея и Япония, които се опасяват, че КНДР се готви да извърши голямо оръжейно изпитание през идните месеци.

След като преговорите за освобождаване от ядрени оръжия са блокирани, Северна Корея изстреля рекорден брой ракети през януари, а след това направи пауза през по-голямата част от февруари, но възобнови изпитанията на 27 февруари.

Смята се, че страната се готви да изстреля шпионски сателит в близко бъдеще и тя намекна, че може да възобнови изпитанията на ядрени оръжия или на междуконтиненталните си балистични ракети с най-голям обсег за първи път от 2017 г. насам.

„Значителният темп, с който Северна Корея разработва технологията си за изстрелване на ракети, не е нещо, което нашата страна и заобикалящите я региони могат да пренебрегнат“, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши след последното изпитание.

В Южна Корея, където гражданите вече пускат бюлетини в предварително гласуване за президентските избори в сряда, Националният съвет за сигурност осъди „безпрецедентното многократно изстрелване на балистични ракети“ от Северна Корея като противоречащо на мира и стабилността на Корейския полуостров.

Киши съобщи, че изстреляната от Северна Корея ракета е достигнала максимална височина на полета от 550 км и е прелетяла 300 км, което е сходно с данните на южнокорейската армия за височина от 560 км и разстояние от 270 км.

Изстрелването подчертава предизвикателствата, пред които ще бъде изправен победителят на президентските избори в Южна Корея в сряда.

И двамата водещи кандидати заявиха, че ще представят пътни карти в опит за възобновяване на блокираните преговори, но също така намекнаха за по-твърда линия, варираща от по-открито определяне на изпитанията на Северна Корея с ракети като „провокации“ до разработването на по-голям военен капацитет за превантивни удари, ако е необходимо за противодействие на неизбежна заплаха.

Анализатори твърдят, че Северна Корея може да използва предстоящия преход на президентския пост в Южна Корея или голям национален празник на 15 април, за да изстреля сателит или да направи изпитание с голяма нова ракета или други оръжия.

САЩ заявиха, че са отворени за разговори без предварителни условия, но Пхенян заяви, че разговорите са възможни, само след като Вашингтон и съюзниците му се откажат от враждебните политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още