IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската държавна Sinopec се готви да замрази инвестициите си в Русия

Пекин е против санкциите на Запада срещу Москва, но е предупредил свои компании да обмислят внимателно своите връзки с руския бизнес

17:53 | 25.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайският държавен гигант Sinopec замразява инвестициите си в нефтохимическата индустрия и газовия пазар в Русия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Китайската компания посочва, че има предупреждение от страна на правителството заради санкциите, които Западът налага на Русия.

В последните години Русия е най-големият съюзник на Китай. Това обаче не пречи на Sinopec да натисне спирачката на плановете си да инвестира около 500 млн. долара в изграждане на завод и съвместно предприятие на газовия пазар в Русия със "Сибур". Комплексът трябва да бъде въведен в експлоатация през 2024 г.

Един от миноритарните акционери в "Сибур" - Генадий Тимченко, е сочен за близък на руския президент Владимир Путин и беше включен в списъка на ЕС със санкционираните заради войната в Украйна лица.

Според Ройтерс нефтохимичният комплекс е изправен пред трудности да намери финансиране, след като заемодатели, сред които и руската държавна "Сбербанк", са под санкциите на Запада. От "Сибур" отказват да коментират ситуацията, само потвърждават, че ще продължат да си сътрудничат със Sinopec.

Китай нееднократно се противопоставя на санкциите, които ЕС налага на Русия, и заявява, че ще поддържа нормални икономически и търговски отношения с Москва. Но в същото време Пекин се притеснява, че китайски компании могат да пострадат от санкции и затова е издал нареждане бизнесът много внимателно да анализира своите инвестиционни планове в Русия.

Sinopec е вторият по големина доставчик на петролни продукти в Китай и третият по големина доставчик на природен газ в Китай.

От началото на военните действия в Украйна на 24 февруари три китайски държавни компании - Sinopec, China National Petroleum Corp и China National Offshore Oil Corp оценяват ефектите върху своите многомилиардни инвестиции в Русия, коментират още източници на Ройтерс. Според тях през този месец китайското Министерство на външните работи е извикало представители на тези компании и ги е предупредило да не правят необмислени ходове, купувайки например руски активи.

"Компаниите ще следват стриктно външната политика на Пекин в тази криза", коментират от една от държавните енергийни компании и допълват, че няма да има каквато и да било самоинициатива по отношение на новите инвестиции.

От ведомството отказват коментар на информацията. "Китай е голяма, независима държава. Имаме право да поддържаме нормални икономически и търговски връзки в широк кръг от области с останалите страни по света", коментират оттам за Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
фейк нюз, нали копейчик? фейк нюз е и че рашистан губи войната катастрофално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
valentino29
преди 2 години
Последните две изречения казват всичко,нищо общо със заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
valentino29
преди 2 години
Личи си. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Доброго вечора, мьi з Украiнi :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
Тцттц, и каква стана тя - до вчера феновете на Путин във форума редяха тиради как Китай щял да замести технологиите и парите на Запада, и сега тази новина? А и не е малка спряната инвестиция - 500 млн. гущера... Китай може и да не се е присъединил официално към санкциите на Запада, но китайските компании май нямат нищо против :) Срещата на Съливан с китайците в Рим в началото на седмицата очевидно вече дава плодове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още